Skip to main content

Τι προέκυψε στη σύσκεψη των φορέων για τη δημιουργία του Thess INTEC

Συνεχίζονται αύριο οι συζητήσεις για τη δημιουργία Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Ο κοινός τόπος που βρέθηκε.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά με τη δέσμευση οι συζητήσεις να συνεχιστούν άμεσα ολοκληρώθηκε στις δύο το μεσημέρι η σύσκεψη που συγκάλεσε από τις 10.30 το πρωί στο Διοικητήριο η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα με αντικείμενο την πρόταση του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί στην Ανατολική πλευρά της πόλης μια νέα υποδομή κι ένας καινούριος φορέας για την καινοτομία στην περιοχή.

Οι εμπλεκόμενοι –Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΕΚΕΤΑ- είναι πιθανόν να συζητήσουν και πάλι σήμερα το βράδυ, ίσως και αύριο το πρωί και το απόγευμα, ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα. Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται λόγω του επερχόμενου Δεκαπενταύγουστου εξαιρετικά χαλαρή και μάλλον δεν προσφέρεται για ουσιαστική δουλειά, αφού κάποιοι από τους επικεφαλής των φορέων θα λείπουν σε διακοπές, μαζί με τη μισή Ελλάδα. Στην πρωινή σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, που μαζί με τον ΣΒΒΕ και το ΕΚΕΤΑ είναι μέτοχοι του Τεχνολογικού Πάρκου και επομένως έχει εύλογο ενδιαφέρον.

Με δεδομένα αφενός την αντίρρηση των προέδρων της Ζώνης Καινοτομίας Παντελή Αγγελίδη και της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα στην αρχική πρόταση που κατέθεσε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου Νίκος Ευθυμιάδης, καθώς θεωρούν ότι υποκαθιστά το ρόλο τους, και αφετέρου τη θετική στάση που έχει κρατήσει έναντι του σχεδίου τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ, η προσπάθεια της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης στην πρωινή σύσκεψη ήταν να συγκεραστούν οι απόψεις. Με διακηρυγμένο στόχο το καλό της πόλης και της περιοχής, φέρεται ότι έναν κοινός τόπος έχει βρεθεί στην ανάγκη να υπάρξει ένα αφήγημα για τη Θεσσαλονίκη – πόλη καινοτομικότητας, με βάση το οποίο θα γίνει προσπάθεια για την προσέλκυση εταιριών και επενδύσεων καινοτομικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προκειμένου να ξεπεραστούν οι επί μέρους αντιρρήσεις, οι πάντες αποδέχθηκαν ότι η Ζώνη Καινοτομίας ως δημόσιος φορέας θα εξακολουθήσει να αποτελεί την ομπρέλα όλων αυτών των πρωτοβουλιών. Εκφράστηκε, μάλιστα, η άποψη ότι η Ζώνη θα είναι ακόμη πιο ισχυρή και δυναμική εάν στην πόλη λειτουργήσει ένας ακόμη πόλος προσέλκυσης καινοτομικών επιχειρήσεων.

Όσο για την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης όλοι αναγνώρισαν ότι παραμένει ένα οργανωμένο επιχειρηματικό πάρκο για εταιρίες πληροφορικής.

Αν δημιουργηθεί η νέα δομή, που αρχικά έχει το κωδικό όνομα Thessaloniki INTERNATIONAL TECHNOLOGY CENTER (Thess INTEC), θα αξιοποιηθούν 600 – 1000 στρέμματα δημόσιας γης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ στο αρχικό στάδιο υπάρχει η προσδοκία χρηματοδότησης της προσπάθειας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.