Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019
x

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οι θέσεις της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Επιστολή προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), στην οποία γνωστοποιεί τις θέσεις της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, απέστειλε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΕΘ).

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σε συνέχεια των από 08/01/2016 επιστολών που μας αποστείλατε, το Δ.Σ. της ΕΦΕΕΘ στη συνεδρίαση της 12/01/2016 που ήταν διευρυμένη με την συμμετοχή και μελών της Ένωσης μας, μετά από ενδελεχή συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα, να σας καταθέσει τις παρακάτω προτάσεις:

Α. Για το Ασφαλιστικό:

Στις 08/01/2016 στείλαμε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κο Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποιήσαμε μεταξύ των άλλων και στην ΠΟΦΕΕ, με τις θέσεις μας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ειδικότερα για τα άρθρα 53 και 57 που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και τις υπέρογκες αυξήσεις που προβλέπονται.

Επιπρόσθετα για το θέμα αυτό σας γνωρίζουμε ότι:

1. Το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι το ύψος των εισφορών, αλλά η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη κάθε μήνα, μη εισπραξιμότητα τους, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα ελλείμματα των ταμείων να έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αυτό το νομοσχέδιο είναι στρεβλώσεις και παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος όπως ενδεικτικά είναι:
α) οι πρόωρες συντάξεις με συνταξιούχους 50 ετών και στους ένστολους στα 52 έτη
β) οι διπλές συντάξεις σε χήρους, χήρες ή άγαμες θυγατέρες που έχουν εισοδήματα ή λαμβάνουν σύνταξη   
γ) οι συντάξεις σε μητέρες που είχαν κάποτε ανήλικα τέκνα εργάσθηκαν ελάχιστα λόγω των αδειών και ασφαλίστηκαν για 15 έτη
δ) οι προσωρινές ή αναπηρικές συντάξεις χωρίς σπουδαίο λόγο
ε) οι πολύ υψηλές συντάξεις σε μερικούς προνομιούχους  σε σχέση με τον μέσο όρο των συντάξεων που λαμβάνουν οι περισσότεροι  
στ) οι σπατάλες στην υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων και η πολυνομία και η «Βαβέλ» που επικρατεί στις παροχές που συντηρεί τις ανισότητες σε αυτές
ζ) οι σπατάλες και το τεράστιο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών ταμείων
η)  ο μη έλεγχος και η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή
θ) τα εξωπραγματικά εφ άπαξ

2. Υπάρχει άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και όχι αποδόμησης του.

3. Είμαστε αντίθετοι στον υπολογισμό των εισφορών με ποσοστό 26,95% επί των φορολογητέων κερδών (πραγματικών ή τεκμαρτών) των ελευθέρων επαγγελματιών και στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες πλήττουν ευθέως την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δηλαδή οι αυξήσεις θα καλύψουνε, πρόσκαιρα μια άμεση δημοσιονομική ανάγκη, αλλά άμεσα υπονομεύεται η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η δυνατότητα τροφοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Συμφωνούμε στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη δραστηριότητας των νέων ασφαλισμένων.

4. Συμφωνούμε να παραμείνουν τα υπάρχοντα 14 ασφαλιστικά κλιμάκια του ΟΑΕΕ, με πλαφόν εισφορών έως το ποσό των 7.200 € ετησίως.

5.  Είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 1,5% .

6. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να καταβάλλουν και έναντι  των οφειλόμενων εισφορών τους.

7. Οι συντάξεις να είναι αναλογικές των εισφορών που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος σε όλο τον εργασιακό του βίο. Συμφωνούμε στην καθιέρωση βασικής σύνταξης για τους ασθενέστερους.

8.  Η ποινή για πρόωρη συνταξιοδότηση να αυξάνεται για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το γενικό ηλικιακό όριο, καθιστώντας ασύμφορη την πρόωρη συνταξιοδότηση.

9. Συμφωνούμε στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και την αξιοποίηση της περιουσία τους, προς όφελος του συστήματος.

10. Διαφωνούμε στην πρόωρη συνταξιοδότηση στα 15 έτη και στα επτά χρόνια εξαγοράς, ενώ ο ελάχιστος χρόνος για να πάρει κάποιος σύνταξη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 20 έτη ασφάλισης.

11. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Κάθε σύστημα συντάξεων τροφοδοτείται από την παραγωγή και την αύξηση του ΑΕΠ. Για να υπάρχουν συντάξεις και παροχές  πρέπει να έχουν δουλειά όλοι. Πρέπει η οικονομία να παράγει και να δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η μόνη πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Είναι εθνική ανάγκη.

Β. Για τον προγραμματισμό δράσης της ΠΟΦΕΕ:

1. Θα πρέπει όλα τα μέλη του Δ.Σ να γίνουν «περιφερειάρχες». Να χρεωθεί από μία περιφέρεια ο κάθε σύμβουλος, με σκοπό να έρχεται σε επαφή με τις ενώσεις της περιφέρεια του, να συζητάει τα προβλήματα με τα Δ.Σ. και τα μέλη των ενώσεων και να τα μεταφέρει στη  ΠΟΦΕΕ για επίλυση.
2. Άμεση τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
3. Άμεση μείωση της συνδρομής από τα 25 € στα 20 € στα ταμειακά εν τάξει μέλη και όχι στα εγγεγραμμένα.
4.  Άμεση πίεση στο Υπουργείο Οικονομικών για α) Προαιρετικότητα  εφαρμογής των ΕΛΠ, β) Μη επιβολής προστίμων στις αποκλίσεις των ΜΥΦ, γ) Μη επιβολή προστίμων στις διορθώσεις του Ε9 δ) Δυνατότητα εκπρόθεσμων διακοπών στο πραγματικό χρόνο, χωρίς καμία προθεσμία ε) Επιμήκυνση του χρόνου μεταβολών στο Μητρώο από 10 ημέρες σε μήνα.
5. Ανοικτές τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ και με τηλεδιάσκεψη.    Παρακολούθηση των μελών των Ενώσεων από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, απευθείας (on line-διαδικτυακό) από την οθόνη του υπολογιστή.
Δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων και προτάσεων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
6. Έκδοση Δελτίων τύπου για τις δράσεις της ΠΟΦΕΕ και έντονη παρουσία στα ΜΜΕ και στα social media.
7. Διεύρυνση της δύναμης της ΠΟΦΕΕ και σε νομούς που δεν έχει μέλη Ενώσεις.
8. Σύσταση επιστημονικής ομάδας για επίλυση επιστημονικών θεμάτων και απάντηση ερωτημάτων μελών Ενώσεων.
9. Αναβάθμιση του site της Ομοσπονδίας.
10. Αγώνας για να μη περάσουν τα εξοντωτικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
11. Αγώνας για καθιέρωση αφορολόγητου και στους ελευθέρους επαγγελματίες ή καθιέρωση τριών  συντελεστών φορολόγησης α) 10% για κέρδη μέχρι15.000 €, β) 20% για κέρδη από 15.001 έως 50.000 € και γ) 26% για κέρδη πάνω από 50.000 €. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση στο 50% της εισφοράς αλληλεγγύης, με πλήρη κατάργηση της μετά το 2018. Έκδοση των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών με την είσπραξη της αμοιβής.


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ