Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΤΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονες της, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονες της, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ακόμα. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στην πλειοψηφία τους, αυτή τη στιγμή, όντως, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν οι τόκοι και συνολικά το χρέος και να αλλάξει η πορεία της χώρας. Όμως, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτιμούν να κρατούν αυτό το πλεόνασμα ανέπαφο, κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν (και) με την προεκλογική περίοδο στην οποία έχει μπει η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ενισχυτικά για την προσέλκυση επενδυτών λειτουργεί το δεκαετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία και συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον από τις αγορές, όπως επίσης και το γεγονός ότι η ανεργία μειώθηκε κατά 10%, αν και παραμένει ψηλά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κρίσιμα διαρθρωτικά προβλήματα εξέλειπαν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι τράπεζες, των οποίων τα κόκκινα δάνεια, απειλούν την εθνική οικονομία με ασφυξία. Εξ ου και οι προτροπές τύπου Γκουρία που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα: «Κρατήστε σταθερό το πηδάλιο και είμαστε μαζί σας». Διότι, κοινή είναι η αίσθηση ότι οι Έλληνες έχουν φτιάξει τις βάσεις για να προχωρήσουν, όμως από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που έχει η Ελλάδα δεν είναι αρκετός. Γι αυτό και χρειάζεται η νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού όλοι παραδέχονται ότι δεν επαρκούν τα παλιά εργαλεία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ