Skip to main content

Τι προβλέπουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης για την Ελλάδα

Η φτωχή ποιότητα ενεργητικού στον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την ανάπτυξη των επενδύσεων,υποστηρίζει η Moody's

Μπορεί η προσπάθεια που γίνεται από κυβερνητικής πλευράς, για ανάταση του κλίματος στην οικονομία, να κερδίζει πόντους σε επικοινωνιακό επίπεδο, όμως σε ό,τι αφορά στην ουσία του εγχειρήματος, οι προοπτικές είναι πολύ δύσκολες. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, που αποτελούν την ατμομηχανή των όποιων εξελίξεων.

Οπως πληροφορείται η Voria.gr σε εκθέσεις μεγάλων οίκων, που θα δουν το φως της δημοσιότητας, θα αναφέρεται ότι παρά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, οι προκλήσεις στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού εξακολουθούν να εμπνέουν ανησυχία. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα σπάσουν μέσα στο 2016, και το φράγμα του 50%.

Το αποτέλεσμα; «Η φτωχή ποιότητα ενεργητικού στον χρηματοοικονομικό κλάδο αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την ανάπτυξη των επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές θα συνεχίσουν να κινούν την οικονομική δραστηριότητα», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά από τη Moody's.

Ανησυχίες για την εύθραυστη κατάσταση των τραπεζών, ειδικά μέσα σε ένα αδύναμο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον, εκφράζει και η Standard & Poor's. Λαμβάνοντας υπόψη τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη φτωχή κερδοφορία τους, ο οίκος εκτιμά ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μεγάλες ανισορροπίες στη χρηματοδοτική τους θέση, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να εξαρτώνται – άγνωστο ακόμα για πόσο - από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρευστότητα.