Skip to main content

Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια - Στην Ελλάδα στελέχη της ΕΚΤ

Αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κυκλοφορούν – και πάλι – τις τελευταίες μέρες επί ελληνικού εδάφους.

Αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κυκλοφορούν – και πάλι – τις τελευταίες μέρες επί ελληνικού εδάφους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βλέπουν κόσμο, επισκέπτονται συγκεκριμένες διευθύνσεις, συναντούν αρμόδιους παράγοντες κι έχουν μια και μοναδική βασική αποστολή: να ολοκληρώσουν την πρόταση τους για τη διαχείριση – λύση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών. Να λύσουν δηλαδή το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και απειλεί το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα.

Η Voria.gr, από την πρώτη στιγμή που το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε επί τάπητος έχει γράψει ότι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί στην ελληνική περίπτωση θα είναι μια απλή παραλλαγή του ιταλικού, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού τιτλοποίησης και πώλησης των «κόκκινων» δανείων με την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου.

Στη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΚΤ, είναι της άποψης ότι «μοντέλο που κερδίζει δεν αλλάζει». Ετσι, από τη στιγμή που το ιταλικό αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από αποτελεσματικό, σε μια περίπτωση εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη, όσο και η ελληνική, ήταν περίπου δεδομένο ότι θα επιλεγόταν και στην ελληνική περίπτωση, με τις απαραίτητες παραλλαγές.

Το περιεχόμενο αυτών των τελευταίων, λοιπόν, ετοιμάζουν οι απεσταλμένοι της ΕΚΤ, αυτό το τελευταίο διάστημα. Εννοείται ότι το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από το σύνολο της ελληνικής αγοράς.