Skip to main content

Τι είδαν οι Αμερικανοί στη φετινή ΔΕΘ, τι σχεδιάζουν για την επόμενη

Ο απολογισμός για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι όροι που πρέπει να πληρούνται για τη συνέχισή της.

Στην Ελλάδα μας αρέσουν οι εξαγγελίες, αλλά περιφρονούμε τους απολογισμούς. Ίσως επειδή οι εξαγγελίες περιγράφουν έναν επερχόμενο κόσμο, στον οποίο δίνουμε τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε, ενώ οι απολογισμοί καταγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ο απόηχος παραμένει. Η διοργάνωση του Σεπτεμβρίου του 2018 σφραγίστηκε από την επίσημη συμμετοχή των ΗΠΑ, που ήταν η τιμώμενη χώρα. Η αμερικανική παρουσία «διαφημίστηκε» έντονα από τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo αρκετούς μήνες πριν από την Έκθεση. Από την πλευρά του ο αμερικάνικος παράγοντας στη ΔΕΘ -από τον υπουργό Ρος και τον πρέσβη Πάιατ, μέχρι την ηγεσία του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και τον τελευταίο εκθέτη- ανταποκρίθηκε άψογα. Με απόλυτο επαγγελματισμό. Ήταν όλοι πάντα στο πόστο τους αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τη διοργάνωση. Την τελευταία ημέρα της Έκθεσης, μάλιστα, συζήτησαν στο αμφιθέατρο του Περιπτέρου 13 που τους φιλοξενούσε, τι πρέπει να κάνουν, ώστε η συμμετοχή των ΗΠΑ να μην αποδειχθεί απλό πυροτέχνημα, αλλά να συνεχιστεί σε ανάλογα υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Γουίλμπορ Ρος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και επιπλέον διοργάνωσε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με αμερικανούς επιχειρηματίες και εν δυνάμει επενδυτές, όταν λίγο μετά τη ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με απλά λόγια: το σέρβις ήταν άψογο.

Μετά την ολοκλήρωση της Έκθεσης στις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo δεν προχώρησε σε καμία απολογιστική συζήτηση. Όχι μόνο με την αμερικανική πλευρά, αλλά με κανέναν εκ των οργανωμένα συμμετεχόντων στη διοργάνωση. Ο απολογισμός της προς τα έξω περιορίζεται στο Δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε όπως πάντα την επόμενη μέρα –εν προκειμένω την 17η Σεπτεμβρίου- για να ανακοινώσει τον αριθμό των επισκεπτών της 83ης ΔΕΘ. Το μυαλό όλων στα γραφεία της οδού Εγνατίας βρίσκεται από τότε στην Ινδία, την τιμώμενη χώρα της 84ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες αυτό το κενό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την αμερικανική πλευρά. Η διοίκηση του Ελληνο – Αμερικανικού Επιμελητηρίου ολοκληρώνει σε αυτή τη φάση τον δικό της απολογισμό. Τη δική της αξιολόγηση για τη διοργάνωση. Διατυπώνει τις δικές της παρατηρήσεις, τις οποίες σκοπεύει να μεταφέρει αυτοβούλως στη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo. Κατά τη γνώμη των Αμερικανών τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, όσο μικρά ή μεγαλύτερα κι αν είναι, πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν, ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Ένα παράδειγμα: το ωράριο της Έκθεσης, που ανοίγει στις 4 το απόγευμα, ενώ το υπόλοιπο κόσμο οι εκθέσεις λειτουργούν από το πρωί, δημιουργεί απορίες. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης υψηλόβαθμα στελέχη των εταιριών παραμένουν επί μακρόν στη Θεσσαλονίκη και επιθυμία τους είναι η πλήρης αξιοποίηση του χρόνου τους. Δεύτερο παράδειγμα: Οι υποδομές, σε συνάρτηση με το κόστος. Οι λειτουργικές αδυναμίες των περιπτέρων της ΔΕΘ είναι γνωστές, αλλά πάντα μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ενώ με διεθνή κριτήρια οι τιμές που χρεώνονται θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες. Αλλά και η απήχηση των συμμετοχών του αμερικάνικου περιπτέρου περνάει από μικροσκόπιο, ώστε να καθοριστούν οι οργανωτικές αλλαγές του 2019, που θα βελτιώσουν την επισκεψιμότητα.

Όπως έχει τονισθεί επισήμως η συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ δεν ήταν πυροτέχνημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υπάρξει συνέχεια, ανάλογη του ονόματος, του εκτοπίσματος και της φήμης της χώρας. Εκείνο, όμως, που αναμένεται να καταστεί σαφές το επόμενο διάστημα είναι ότι η αμερικανική συμμετοχή πρέπει να πληροί κάποιους όρους. Από τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, που «επέστρεψαν» στην Έκθεση μετά από δέκα χρόνια, βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία τουλάχιστον η αμερικανική πλευρά δεν σκοπεύει τα αφήσει αναξιοποίητα.