Skip to main content

Τι σχεδιάζουν κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί μετά τη ματαίωση της ΔΕΘ

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να έρχονται στη Θεσσαλονίκη.

Το πανελλαδικό ενδιαφέρον, όσον αφορά τη ΔΕΘ, προσέλκυε κατά κύριο λόγο το πολιτικό σκέλος της διοργάνωσης.

Ειδικότερα, οι παρουσίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο οι ομιλίες τους σε πανελλαδικό ακροατήριο, όσο και οι καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και της Κουμουνδούρου, είχαν προχωρήσει τους σχεδιασμούς τους για τη φετινή διοργάνωση, οι οποίοι τώρα ανατρέπονται μετά την κυβερνητική απόφαση να ματαιωθεί η 85η ΔΕΘ.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν, τουλάχιστον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, να έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, χθες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Αριστοτελεία Πελώνη, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για ματαίωση της 85ης ΔΕΘ, γνωστοποίησε ότι παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός θα έρθει στη Θεσσαλονίκη την προγραμματισμένη ημέρα των εγκαινίων προκειμένου να εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά σε περιορισμένο ακροατήριο.

Ο ακριβής χώρος όπως και η σύνθεση του ακροατηρίου θα αποφασιστούν τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνει τίποτε άλλο. “Θα μείνει στην πόλη για λίγες ώρες, θα παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για την οικονομία και θα φύγει”, ανέφερε στην Voria.gr αρμόδια κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή θεωρεί “μάλλον απίθανο” να γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ωστόσο, συνιστά “υπομονή λίγες μέρες” καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει.

Θα έρθει ο Αλ. Τσίπρας

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου επικοινώνησε με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα εκφράζοντας τη στήριξη και το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για την Έκθεση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είχε ολοκληρώσει έναν πρώτο σχεδιασμό για την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Μετά όμως τις χθεσινές εξελίξεις όλα αυτά θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα έρθει στη Θεσσαλονίκη. “Εφόσον θα ανέβει ο πρωθυπουργός να είστε βέβαιοι πως θα έρθει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει κι αυτός ομιλία, προφανώς σε περιορισμένο ακροατήριο” εξηγεί πρώην υπουργός. Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο κ. Τσίπρας να δώσει και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. “Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο” επισημαίνουν σχετικά από την Κουμουνδούρου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης των πολιτικών αρχηγών αφήνουν τα επιτελεία και των υπολοίπων κομμάτων. Ήδη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε ενημερώσει τη διοίκηση της ΔΕΘ για την ακριβή ημέρα της επίσκεψής της. “Θεωρώ ότι θα έρθει και θα κάνει κάποια ομιλία, ενδεχομένως σε χώρο εκτός της ΔΕΘ”, αναφέρει στην Voria.gr στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι κι αλλιώς, η κ. Γεννηματά δεν παραχωρούσε συνεντεύξεις Τύπου ούτε τα προηγούμενα χρόνια.

Το “παρών” στη Θεσσαλονίκη θα δώσει πιθανότατα και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το πιθανότερο είναι να ανέβει στις 5 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στη συγκέντρωση την οποία θα διοργανώσει, όπως όλα δείχνουν, το ΠΑΜΕ. Το εάν θα έρθει ξανά στην πόλη, θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.