Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι θα κάνουν τα συνδικάτα μετά την ακύρωση της ΔΕΘ

Το ΕΚΘ επανεξετάζει τον προγραμματισμό του - Προς κινητοποίηση προσανατολίζεται το ΠΑΜΕ λόγω της ολιγόωρης -έστω- παρουσίας του πρωθυπουργού στην πόλη

Σεπτέμβρης για τη Θεσσαλονίκη ίσον ΔΕΘ, ΔΕΘ ίσον κινητικότητα επιχειρηματική, πολιτική, καλλιτεχνική, ίσον πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο για το διήμερο των εγκαινίων, ίσον και οι καθιερωμένες διαδηλώσεις των συνδικάτων.

Μετά την κατ' ουσίαν ματαίωση της ΔΕΘ, προβάλλει το ερώτημα εάν η ολιγόωρη, όπως όλα δείχνουν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη και η ομιλία του σε ολιγομελές ακροατήριο στις 5 Σεπτεμβρίου, είναι ικανή να ξεσηκώσει τα συνδικάτα προκειμένου να διοργανώσουν συγκεντρώσεις και πορείες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο παραδοσιακά, μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διοργανώνουν κάθε χρόνο συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και εν συνεχεία πορεία ως το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, φαίνεται πως μετά τις χθεσινές εξελίξεις, προσανατολίζονται στη ματαίωση αυτού του είδους της κινητοποίησης. “Είχαμε προετοιμάσει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων τις οποίες θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουμε” δηλώνει στην Voria.gr ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης. “Βεβαίως”, συμπληρώνει, “σε όλα όσα σχεδιάζαμε βάζαμε αστερίσκο καθώς υπήρχε πάντα η πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασης όπως και δυστυχώς συνέβη. Τώρα θα ξαναδούμε το σχεδιασμό μας, μόλις αποσαφηνιστεί και το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στη ΔΕΘ. Πάντως, το πιθανότερο είναι να μην διοργανωθεί φέτος η καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΘ” επισημαίνει ο κ. Κυπριανίδης.

Πέρα από τη συγκέντρωση και πορεία το ΕΚΘ, μαζί με τα τριτοβάθμια σωματεία, είχαν προγραμματίσει και άλλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία παρουσιάζονται τα προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης και τα ποσοστά ανεργίας ανά περιοχή. Επίσης, για φέτος, είχε προγραμματιστεί η διοργάνωση ημερίδας από το ΕΚΘ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, για τις εξελίξεις στην Οικονομία, εν μέσω πανδημίας, στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δύο αυτές εκδηλώσεις να γίνουν. “Έτσι κι αλλιώς, είχαμε σχεδιάσει να γίνουν με μέτρα προφύλαξης, σε ανοιχτό χώρο και με αποστάσεις, αλλά πλέον, θα τα ξαναδούμε μόλις αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει στη ΔΕΘ”.

Κινητοποίηση ετοιμάζει το ΠΑΜΕ

Εδώ και κάμποσα χρόνια, τη μαζικότερη κινητοποίηση την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ τη διοργανώνουν τα συνδικάτα τα οποία πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Παρά τη ματαίωση της Έκθεσης το ΠΑΜΕ προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στη διοργάνωση κάποιας μορφής κινητοποίησης, δεδομένης και της παρουσίας του πρωθυπουργού στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό αφήνει να εννοηθεί με δηλώσεις του στην Voria.gr ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. “Οι εξαγγελίες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση είναι καταδικαστικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων και με αυτήν την έννοια θεωρούμε ότι το εργατικό κίνημα θα δώσει την απάντηση στις εξαγγελίες αυτές, πρέπει να τη δώσει. Τα σωματεία, οι λαϊκοί φορείς και το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους, ό,τι και να αποφασίσουν” τονίζει ο κ. Στολτίδης.

Επισημαίνει, παράλληλα πως “φυσικά οτιδήποτε γίνει θα οργανωθεί στη λογική της διασφάλισης και της προστασίας της υγείας αυτών που θα συμμετέχουν και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, αλλά και το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διοργανώσουν κινητοποιήσεις με απόλυτη ασφάλεια για τους εργαζόμενους”. Οι τελικές αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων, εάν δηλαδή θα γίνει μόνον συλλαλητήριο στα πρότυπα αυτής η οποία είχε γίνει την Πρωτομαγιά στην πλατεία Συντάγματος ή εάν θα ακολουθήσει και πορεία, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.