Skip to main content

Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η μόλυνση του Τραμπ με κορωνοϊό;

Ποια τα επόμενα βήματα και τι προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, μετά τη θετική διάγνωση Τραμπ και Μελάνιας στον κορωνοϊό;

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν 45.785 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως και η σύζυγός του Μελάνια. Μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι σημαίνει αυτό λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Μπορεί ο Τραμπ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του;

Σύμφωνα με δήλωση του Τραμπ ο ίδιος και η σύζυγός του βρίσκονται σε καραντίνα κατ‘ οίκον, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο πρόεδρος θα περάσει την καραντίνα στα ιδιωτικά διαμερίσματα του Λευκού Οίκου ή αν θα συνεχίσει να εργάζεται στο Οβάλ Γραφείο. Σύμφωνα με δήλωση του προσωπικού του γιατρού Σον Κόνλεϊ, ο Τραμπ θα είναι σε θέση να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του χωρίς προβλήματα.

Θεωρείται ο Τραμπ ασθενής υψηλού κινδύνου;

Παρά το ότι ο Τραμπ παρουσιάζει ήδη ελαφρά συμπτώματα κορωνοϊού ενδεχομένως να είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα. Ωστόσο η κατάσταση θα είναι διαφορετική αν η νόσος εξελιχθεί άσχημα και τα συμπτώματα είναι έντονα. Ο 74χρονος Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται λόγω της ηλικίας του ασθενής υψηλού κινδύνου. 8 στους 10 θανάτους στις ΗΠΑ καταγράφονται σε άτομα άνω των 65 ετών. Το ποσοστό θανάτου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι 90% μεγαλύτερο από ό,τι στους εφήβους.

Στις υποχρωτικές εξετάσεις που είχε υποβληθεί το 2018 στο Walter Reed National Military Medical Center είχε θεωρηθεί υγιής. Ωστόσο οι γιατροί του είχαν υπογραμμίσει ότι θεωρείται υπέρβαρος, λόγω της αγάπης του για το fast food και του συνέστησαν να κάνει σπορ. Τα υπερβολικά κιλά θεωρούνται επίσης επιβαρυντικός παράγοντας για τον κορωνοϊό. 

Τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος κριθεί ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του;

Οκτώ από τους 45 προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τέσσερις δολοφονήθηκαν και τέσσερις πέθαναν από φυσικές αιτίες. Εάν αποβιώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα ο αντιπρόεδρος. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1963, όταν μετά την δολοφονία του Κένεντι ανέλαβε αμέσως την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων ο Λίντον Τζόνσον.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, συμβαίνει το ίδιο και όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κριθεί ανίκανος να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα εξαιτίας ασθένειας, που τον εμποδίζει από κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση τον Τραμπ θα αντικαθιστούσε ο Μάικ Πενς. Εάν και ο 61χρονος Μάικ Πενς δεν ήταν σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα, τότε θα τον αντικαθιστούσε, βάσει Συντάγματος, η πρόεδρος της  Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η 80χρονη Νάνσι Πελόζι από τους Δημοκρατικούς, η οποία όμως θεωρείται επίσης ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία;

Η προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών είναι προσωποπαγής και πλήρως προσαρμοσμένη στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πανταχού παρών στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες - σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.

Μετά τη μόλυνσή του με κορωνοϊό, ο Τραμπ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει εκ των πραγμάτων την προεκλογική του εκστρατεία. Ένας μόλις μήνας απομένει για τις προεδρικές εκλογές και η ασθένεια Τραμπ αποτελεί έτσι μεγάλο εμπόδιο για τους Ρεπουμπλικάνους.

Αντρέας Νολ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle