Skip to main content

Σε απόγνωση οι τουριστικοί συνοδοί - Χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο

Με 1.868 ευρώ είναι αναγκασμένοι να βιοποριστούν οι τουριστικοί συνοδοί στην Ελλάδα για 11 μήνες, από τον Μάρτη εώς και σήμερα

της Ισμήνης Μπαλαλέ

Την αγανάκτησή τους για την εξαίρεση από τα μέτρα στήριξης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο εκφράζουν οι τουριστικοί συνοδοί και οι ξεναγοί της Ελλάδας.

Με επιστολές τους, ζητούν να ακουστεί η δυσμενής θέση στην οποία βρίσκονται και να δοθεί εξήγηση για τον αποκλεισμό τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού για το τελευταίο δίμηνο του 2020, που θα τους εξαιρέσει από τη δυνατότητα παροχής τακτικού επιδόματος ανεργίας.

Οι τουριστικοί συνοδοί της χώρας αναγκάστηκαν να βιοποριστούν όλο αυτό το διάστημα των 11 μηνών με 1.868 ευρώ, από τον Μάρτιο εώς και σήμερα, ενώ, παράλληλα, από την αρχή της πανδημίας δεν κατέστησαν δικαιούχοι για τη μείωση του ενοικίου της τάξεως του 40% αλλά και για άλλες προνομιακές ρυθμίσεις που αφορούσαν τους οφειλέτες δανείων μέσω της δήλωσής τους στο σύστημα Εργάνη,

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, Κώστας Μάρκουλας στη Voria.gr, «ενώ στην αρχή εμείς οι τουριστικοί συνοδοί λαμβάναμε όμοια μέτρα στήριξης με τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού καθώς και με τους ξεναγούς, πράγμα το οποίο σήμαινε εφάπαξ αποζημίωση για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο και άλλες δύο φορές από 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, παράλληλα με την ασφαλιστική κάλυψη για τους προαναφερθέντες μήνες. Εξαιρεθήκαμε από τη ρύθμιση αυτή για το τελευταίο δίμηνο του 2020, μαζί με τους ξεναγούς, χωρίς καμία δικαιολογία». Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4722/2020 και την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμ. πρωτ. οικ. 43110/1078/21.10.2020, οι τουριστικοί συνοδοί και οι ξεναγοί υπόκειντο σε αυτήν την κατηγορία για τους μήνες Σεπτέμβιο και Οκτώβριο.

Συμπληρώνει, επίσης, πως επειδή οι τουριστικοί συνοδοί συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με πολλαπλά πρακτορεία, συνάδερφοί του που την περίοδο του Μαρτίου δεν είχαν ενεργή σύμβαση δεν έλαβαν την αρχική αποζημίωση. Οι τουριστικοί συνοδοί, όπως διασαφηνίζει, «έχουν την ευθύνη να συνοδεύουν ομάδες τουριστών είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό για την εκτέλεση και τη διεκπεραίωση ενός συγκεκριμένου ταξιδιωτικού προγράμματος που παράγει το εκάστοτε τουριστικό γραφείο, τα οποία αποτελούν και τους εργοδότες μας».

Παράλληλα, τονίζει ο κ. Μάρκουλας, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, που δεν υπήρχε ουσιαστικά κάποια απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακίνησης, τη στιγμή που «επίσημα στοιχεία μαρτυρούν πως ο τουρισμός πλησίασε μόνο ένα 20% σε πληρότητα το καλοκαίρι του 2019, είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών συνοδών να μην εργάστηκε καν τότε». Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά ο ίδιος, μπορεί μόνο το 5% του φετινού τουρισμού της περσινής σεζόν προϋπέθετε παρουσία τουριστικού συνοδού. Οι περισσότεροι τουρίστες προτίμησαν τις προσωπικές εκδρομές για αναψυχή και όχι μία οργανωμένη εκδρομή με συνοδό, σύμφωνα με τον ίδιο. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται πως το σωματείο μετρά περίπου 400 τουριστικούς συνοδούς πανελλαδικά, περίπου 150 από τους οποίους απασχολούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Όλγας Μπάντη, τουριστικού συνοδού από τη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως αναφέρει στη Voria.gr, έχει να εργαστεί από τις 3 Μαρτίου και επιδοτήθηκε μόνο για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπως και οι υπόλοιποι συνάδερφοί της. «Η κατάσταση είναι τραγική, ειλικρινά. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα ζήσουμε, πώς θα πληρώσουμε το ενοίκιό μας και οτιδήποτε άλλο. Εγώ προσωπικά, δεν εργάστηκα καν το καλοκαίρι. Μόνο ορισμένοι τουριστικοί συνοδοί κατάφεραν να εργαστούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό». Η ίδια, κάνοντας λόγο για το τι προβλέπεται στο προσεχές διάστημα, ανέφερε πως «πρόκειται για έναν κλάδο που θα αργήσει πολύ να επανέλθει σε μία κανονικότητα». «Πώς είναι δυνατόν να αποφασίσει ο οποιοσδήποτε ταξιδιώτης να μπει τόσο εύκολα σε ένα λεωφορείο με τόσα άτομα μέσα;», διερωτάται.

Ούσα σε απόγνωση, η ίδια τονίζει ότι η δημοσιοποίηση της κατάστασης στον κλάδο «είναι ο μόνος τροπος να ακουστεί το αίτημά μας. Το σωματείο κατάφερε με αρκετές πιέσεις εξ'αρχής να ενταχθούμε σε αυτή τη ρύθμιση, όμως τώρα οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε για να μην αδικηθούμε περαιτέρω», υπογραμμίζει.
 
Οι τουριστικοί συνοδοί, με επιστολές και συναντήσεις με το υπουργείο Εργασίας, ζητούν να δοθεί εφάπαξ η αποζημίωση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο που, όπως καταγγέλλουν, «χωρίς λόγο τους εξαίρεσαν από την πρόβλεψη». «Υπάρχουν σκέψεις για το ότι θα ενταχθούμε εκ νέου στην αποζημείωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αλλά οφείλουν να μας καταβάλουν και τους δύο προηγούμενους μήνες. Πώς θεωρούν ότι επιβιώνουμε αυτό το διάστημα; Επίσης, είναι υψίστης σημασίας, εκτός της οικονομικής κάλυψης να υπάρξει και ασφαλιστική κάλυψη για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, καθώς με τα ένσημα αυτά και το βιβλιάριο ασθενίας θα μπορέσουμε να βγούμε σε ταμείο ανεργίας, έστω και για ένα τρίμηνο. Αν δεν έχουμε ένσημα για το δίμηνο αυτό, ακόμα και αν καταβλήθούν τα χρήματα για τους δύο πρώτους μήνες του 2021, δεν θα συμπεριληφθούν στα ένσημα του 2020 και δεν θα υπολογιστούν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ, κατά συνέπεια», κατέληξε.