Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προχωρά η καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης στο ΤΙΤΑΝ

Οριστικοποιούνται και εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για καύση RDF-SRF από την τσιμεντοβιομηχανία - Αντιδράσεις σε δήμο, περιφέρεια

Ένα βήμα πριν να λάβει την οριστική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ με την οποία της δίδεται η δυνατότητα καύσης στις εγκαταστάσεις της υπολειμμάτων ανακύκλωσης υπό μορφή RDF-SRF. Πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο προχώρησε στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ το οποίο βρίσκεται στο 6,5ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν φέρει ακόμη την τελική υπογραφή, κάτι που πρόκειται όμως να γίνει τις προσεχείς ημέρες.

Στις 13 Μαρτίου, ο σχετικός φάκελος με το σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων εστάλη από το υπουργείο προς την Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τον οικείο δήμο Παύλου Μελά, αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, για την ύπαρξη του φακέλου προκειμένου, εφόσον το επιθυμεί, να λάβει σχετική γνώση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, για τη συγκεκριμένη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, δεν προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, παρά μόνον ενημέρωσης. Επίσης, η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για βιομηχανίες αυτού του βεληνεκούς, γίνονται αποκλειστικά και μόνον από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ούτε και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Τι απορρίμματα θα καίγονται

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ η οποία μίλησε στη Voria.gr η αίτηση της επιχείρησης προς το υπουργείο για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αφορά τη δυνατότητα περαιτέρω χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων και συγκεκριμένα, προϊόντων τα οποία προκύπτουν από τη βιομηχανική επεξεργασία υπολειμμάτων ανακύκλωσης από τους μπλε κάδους που φέρουν την κωδική ονομασία RDF-SRF. “Πρόκειται δηλαδή για χαρτί, γυαλί, ξύλο, ύφασμα κ.ο.κ. και ειδικότερα, ποσότητες αυτών των υλικών που απομένουν ως υπολείμματα μετά την ανακύκλωση. Δηλαδή χαρτί το οποίο έχει λερωθεί και είναι ακατάλληλο προς ανακύκλωση ή πολύ μικρά κομμάτια άλλων υλικών τα οποία δεν είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν περαιτέρω. Σε αυτά δεν περιλαβάνονται, πάντως, μέταλλα και φυσικά ούτε οργανικά οικιακά απορρίμματα”, αναφέρει η εκπρόσωπος του ΤΙΤΑΝ.

Καίγονται και σήμερα υπολείμματα

Όπως, μάλιστα, εξηγεί η ίδια, τέτοιου είδους υλικά, αλλά υπό άλλη μορφή επεξεργασίας, καίγονται ήδη στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. Πρόκειται για υπολείμματα από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, καίγονται υπολείμματα ανακύκλωσης οχημάτων, αλλά και βιομάζα η οποία προέρχεται από αγροτικά υπολείμματα (βαμβακόριζες κ.λπ.). Επίσης, χρησιμοποιούνται ως καύσιμο και πετρελαιοειδή τα οποία είναι και τα πλέον ρυπογόνα.

“Στόχος μας”, εξηγεί η εκπρόσωπος του ΤΙΤΑΝ, “είναι σταδιακά να υποκαταστήσουμε τα πιο ρυπογόνα καύσιμα με καύσιμα τα οποία περιέχουν βιομάζα, ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”. Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει ακόμη και εισαγωγή τέτοιων προϊόντων αν και, όπως επισημαίνει, “η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη καθώς προηγείται η αξιοποίηση των υλικών τα οποία παράγονται εδώ”.

Υπάρχουν αντιδράσεις

Επίσημη αντίδραση από πλευράς δήμου Παύλου Μελά, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία, προς το παρόν δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναζητά το περιεχόμενο του φακέλου με τους υπό έγκριση νέους περιβαλλοντικούς όρους και στη συνέχεια θα προβεί σε ανακοινώσεις. Σε ανάλογη διαδικασία βρίσκεται και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, καθώς οι εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ βρίσκονται πλησίον και του δικού του δήμου.

Σημειώνεται πάντως ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο δήμος Παύλου Μελά είχε εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την αντίθεσή του στην καύση απορριμμάτων και εναλλακτικών καυσίμων εντός του αστικού ιστού. Ανάλογο ψήφισμα είχε εκδώσει στη συνέχεια και ο δήμος Ωραιοκάστρου.

Την αντίθεσή της στην προοπτική καύσης υπολειμμάτων από ανακυκλώσιμα απορρίμματα εκφράζει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Παύλου Μελά, Μάριος Παλάντζας. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η καύση RDF – SRF στην γειτονιά μας είναι γεγονός! Η κυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τις εντολές του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την καρκινογόνα καύση των απορριμάτων. Την στιγμή που βγαίνει ως υπερασπιστής της ανθρώπινης ζωής, την ίδια στιγμή νομοθετεί με φαστ τρακ διαδικασίες τον καρκίνο του λαού μας σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας που χτυπά αυτό το διάστημα και την χώρα μας. Πέφτουν για ακόμα μια φορά οι μάσκες τους! Αφού απαγόρευσαν την κυκλοφορία και έβαλαν τον λαό στα σπίτια του, έχουν πάρει φόρα και καταστρατηγούν ό,τι λαϊκό δικαίωμα και ελευθερία βρουν μπροστά τους! Δεν θα τους περάσει! Θα μας βρουν απέναντί τους ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Μένουμε δυνατοί!”.