Skip to main content

Τι συμβαίνει με τις αποκρατικοποιήσεις και την κυβέρνηση

Αν οι στόχοι της διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ επιτευχθούν, τότε η κυβέρνηση θα έχει φέρει το 60% των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2011- 2018

Είναι πλέον οριστικό: Το ΤΑΙΠΕΔ μεταθέτει τον μεγάλο όγκο των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποίησης, αυτή τη φορά για το 2018, καθώς η επίτευξη των επιμέρους projects «διολισθαίνει» χρονικά.

Ουσιαστικά, το ΤΑΙΠΕΔ, θα στοχεύει το 2018 σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με τα έσοδα της περυσινής χρονιάς (0,5 δισ.) και τα προσδοκώμενα της φετινής (2 δισ.), θα εκπληρώσει τον στόχο του τρίτου μνημόνιου. Ο στόχος που τέθηκε στην τριετία είναι 6,1 δισ. και αν επιτευχθεί, τότε θα φέρει τα συνολικά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων –εκτός των τραπεζών– σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αν οι στόχοι της σημερινής διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ επιτευχθούν, τότε η κυβέρνηση θα έχει φέρει το 60% των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2018. Βεβαίως, στην κυβέρνηση έτυχε το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης μαμούθ (1,23 δισ.) των περιφερειακών αεροδρομίων και η οποία εν πολλοίς είχε ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα, το έσοδο από τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση που προέκυψε τον περασμένο Απρίλιο, κάνει εύκολη την κάλυψη του εφετινού στόχου εσόδων, των 2 δισ.

Το έσοδο καλύπτει πάνω από το 60% του ετήσιου στόχου, ενώ αν σ' αυτό προστεθεί και το έσοδο άνω των 200 εκατ. που αφορά τις προκαταβολές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για τις συχνότητες στη ζώνη των1.800 MHz που θα πραγματοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τότε έχει ήδη επιτευχθεί το 75% του ετήσιου στόχου.

Τέλος, τα αν στα έσοδα προστεθούν του ΟΛΘ (232 εκατ.) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ.), τότε ο στόχος των 2 δισ. έχει καλυφθεί.