Skip to main content

Τη συνδρομή της Interpol για τις κλοπές στα νοσοκομεία ζήτησε η ΕΛΑΣ

H Ελληνική Αστυνομία απηύθυνε επίσημο αίτημα στην Interpol ζητώντας πληροφορίες για αντίστοιχες κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στο εξωτερικό

Στο Λουξεμβούργο ψάχνουν οι ερευνητές της ΕΛΑΣ την άκρη του νήματος για τα αλλεπάλληλα κρούσματα κλοπών ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η αστυνομία απηύθυνε επίσημο αίτημα στην Interpol, ζητώντας πληροφορίες για αντίστοιχες κλοπές ιατρικού εξοπλισμού στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη αυτή σε νοσοκομείο του Λουξεμβούργου: την 23η Απριλίου, άγνωστοι αφαίρεσαν από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, Centre Hospitalier de Luxembourg, 20 καινούργια ενδοσκόπια (γαστροσκόπια και κολονοσκόπια) αξίας πάνω από 800.000 ευρώ.

Πλέον, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι διωκτικές αρχές σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι τα πολύτιμα κλοπιμαία να καταλήγουν σε χώρες των Βαλκανίων ή της Αφρικής, όπου ανθεί η μαύρη αγορά ιατρικών μηχανημάτων. Στο Νοσοκομείο Βόλου μάλιστα, υπάρχουν υπόνοιες ότι οι δράστες ήταν αλλοδαποί. Αυτό τουλάχιστον έχει καταθέσει στην αστυνομία ο ένας από τους υπαλλήλους του νοσοκομείου που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο και συνομίλησε με τον έναν από τους δράστες.

Το μπαράζ διαρρήξεων - κλοπών άρχισε να εκτυλίσσεται τη 15η Mαΐου από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι χθες καταγράφηκαν επιπλέον τρία περιστατικά στα Νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Λαμίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δράστες «τρύπωσαν» στα γαστρεντερολογικά ιατρεία και κλινικές και αφαίρεσαν γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και βρογχοσκόπια αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Μόνο στην περίπτωση του «Αγίου Σάββα» η αξία του εξοπλισμού που εκλάπη υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ. Αρμόδιοι αξιωματικοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι πίσω από τα τέσσερα περιστατικά βρίσκεται το ίδιο κύκλωμα διαρρηκτών. Μάλιστα, οι παράλληλες έρευνες της Ασφάλειας Αττικής και των αρμόδιων υπηρεσιών σε Μαγνησία, Λάρισα και Λαμία αναμένεται να συντονιστούν κεντρικά από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛΑΣ.