Skip to main content

Τι συζήτησαν Παυλόπουλος - ΟΕΕ για την ελληνική οικονομία

Συμφωνία σε φορολογικό με χαμηλότερους συντελεστές, που θα παραμείνει σταθερό για εύλογο διάστημα, ζητεί ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Τα τρέχοντα θέματα της οικονομίας συζήτησαν τα μέλη του Προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τη συνάντηση, που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπενθυμίζεται ότι το ΟΕΕ αποτελεί άτυπο οικονομικό σύμβουλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, επικεντρώθηκε:

- Στην επόμενη μέρα μετά το τρίτο μνημόνιο, για την οποία ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, είπε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ο χαμηλότερος βαθμός εποπτείας για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτραπούμε ξανά στο δημοσιονομικό σκέλος». Απαραίτητο συστατικό για να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος στις αγορές είναι – σύμφωνα με τον κ. Κόλλια – και η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, που και αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά και δέσμευση των δανειστών.

- Στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ώστε να απελευθερωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, «να εξορθολογιστεί η αγορά ακινήτων, με ταυτόχρονο σεβασμό στην πρώτη κατοικία και διασφάλιση της προστασίας της, όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους». Πάγια θέση του Επιμελητηρίου είναι και η παροχή της δυνατότητας στο δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην τιμή, που έχει προσφερθεί στο fund.

- Στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, το οποίο να μην είναι κρατικοδίαιτο και να διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες, που να διευκολύνουν τις επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Κόλλιας, απαιτείται η συμφωνία σε ένα φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που θα παραμείνει σταθερό για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και οι κινήσεις εκείνες, που θα απλοποιήσουν την αδειοδότηση επιχειρήσεων, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, κατά την ίδια ανακοίνωση, έγινε εκτενής αναφορά στη «λάθος κατεύθυνση που κινείται το εκπαιδευτικό σύστημα, με τη διαρκή υποβάθμιση της διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ΟΕΕ, με παρεμβάσεις του στα αρμόδια υπουργεία, έχει προτείνει την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών μαθημάτων στα προγράμματα διδασκαλίας των γυμνασίων και λυκείων της χώρας».