Skip to main content

Τι θα δούμε στην 67η Μπερλινάλε

Η 67η Μπερλινάλε ξεκινά στις 9 Φεβρουαρίου. Δεν θα είναι λαμπερή, όπως λέει ο διευθυντής της Ντ. Κόσλικ, ωστόσο θα είναι ενδιαφέρουσα.

Η 67η Μπερλινάλε στρώνει το κόκκινο χαλί και περιμένει από τις 9 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου σταρ και κοινό να παρακολουθήσουν ένα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να είναι μια λαμπερή Μπερλινάλε, δηλώνει ο διευθυντής της Ντίντερ Κόσλικ. Το φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου επιχειρεί ένα σπαγκάτ ανάμεσα στο πολιτικό σινεμά και σε πιο ελαφρά θέματα.

399 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό. Επιπλέον άλλες 700 παραγωγές θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Αγορά Ταινιών σε επαγγελματίες διανομείς. 18 ταινίες από τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Χιλή, τη Νότια Κορέα και την Πολωνία διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Ολλανδός σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η γερμανική παρουσία. Τρεις Γερμανοί σκηνοθέτες συναγωνίζονται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Ο Φόλκερ Σλέντορφ συμμετέχει με την ταινία «Επιστροφή στο Μοντάουκ». Ο Αντρές Βάιελ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Μπόις» για τον γνωστό Γερμανό εικαστικό Γιόζεφ Μπόις και ο Τόμας Άρσλαν παρουσιάζει την ταινία δρόμου «Λευκές Νύχτες».

Οι πολύ διάσημοι του φεστιβάλ

Από τις πιο διάσημες παρουσίες που θα περάσουν από το κόκκινο χαλί της φετινής Μπερλινάλε είναι ο Χιου Τζάκμαν από την ταινία δράσης «Logan - The Wolverine». Ο σταρ του Twillight Ρόμπερτ Πάτινσον θα παρουσιάσει την περιπέτεια «Η βυθισμένη πόλη». Οι γαλλίδες σταρ Κατρίν Ντενέβ και Κατρίν Φροτ πρωταγωνιστούν στην ταινία «Το φιλί της Μπεατρίς», το οποίο είναι εκτός συναγωνισμού. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ανήκει στους πρωταγωνιστές του θρίλερ «Το δείπνο» και η Πενέλοπε Κρουζ πρωταγωνιστεί στην κωμωδία «Η βασίλισσα της Ισπανίας». Ο Φιλανδός Άκι Καουρισμάκι συμμετέχει με την ταινία του «Η άλλη πλευρά της ελπίδας». Πρόκειται για την ιστορία ενός τυφλού Σύρου, ο οποίος φθάνει στο Ελσίνκι και καταθέτει αίτηση ασύλου.

Ο Αυστριακός καμπαρετίστας Γιόζεφ Χάντερ παρουσιάζει την πρώτη του ταινία με τον τίτλο «Η αγριόγατα». Η πρεμιέρα της Μπερλινάλε θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου με την ταινία «Τζάνκο». Ο Ετιέν Κομάρ διηγείται την ιστορία του Γάλλου μουσικού τζαζ Τζάνκο Ράινχαρντ και τη φυγή του από το κατεχόμενο Παρίσι το 1943.

Πολλές ταινίες εστιάζουν σε πολέμους και πολιτικές διαμάχες και τις συνέπειες τους στην Ευρώπη ή τη Λατινική Αμερική. Την ταινία πάντως που ξεχώρισε ήδη ο διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίντερ Κόσλικ είναι το «Όταν σουρούπωνε» με τον Μπρούνο Γκαντζ και την Σιλβέστερ Γκροτ».

Έλκε Φόγκελ / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle