Skip to main content

Τι θα γίνει και πότε με τις τράπεζες, μετά την «ένεση» των 900 εκατ.

Το πιθανότερο, είναι ότι θα ακολουθηθεί μια σταδιακή επαναφορά των εργασιών στις μονάδες σε όλα τα δίκτυα, έτσι ώστε η κανονικότητα να αποκατασταθεί

Μπορεί να άνοιξαν σήμερα τις θύρες τους στο κοινό οι ελληνικές τράπεζες, μετά την «ένεση» των 900 εκατ ευρώ, που έλαβαν από την EKT, μέσω του ELA στα τέλη της περασμένης εβδομάδας αλλά θα αργήσουν πολύ να επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Το πιθανότερο σενάριο τώρα, υποστηρίζει ότι το bank holiday που έληξε, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Σαββάτου θα είναι για πολύ καιρό το μοναδικό καλό νέο από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
 
Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί μια σταδιακή επαναφορά όλων των εργασιών στις μονάδες σε όλα τα δίκτυα, έτσι ώστε η κανονικότητα να αποκατασταθεί το αργότερο μέσα στις επόμενες 48 ώρες.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι όποτε και αν λειτουργήσουν σε φουλ ρυθμούς οι τράπεζες, τα capital controls δεν πρόκειται να αρθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον από 6 έως 8 μήνες για να καταλάβουμε αν και πότε η πρόσβαση στις καταθέσεις θα επανέλθει και πότε κάποια στιγμή στην κανονικότητα. Αυτό, από την άλλη, σημαίνει ότι οι έλεγχοι μπορεί να κρατήσουν ακόμα και ένα ή και δύο χρόνια.