Skip to main content

Τι θα κρίνει το «Πάσχα στο χωριό» - Παράθυρο για διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στις προθέσεις μας η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

Για το χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων του lockdown μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί του Σαββάτου, «κοντά στο Πάσχα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πάντως 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα» σημείωσε.

Στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις εν όψει Πάσχα, υποστήριξε ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης «αλλά το εξετάζουμε. Οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν το Πάσχα με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης».

«Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών» δήλωσε.

Εξάλλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, τάχθηκε σήμερα υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα» ενώ σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα είμαστε αγγίξουν τα 3 εκατ., δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

Τι θα κρίνει το «Πάσχα στο χωριό»

Τα δεδομένα προς το παρόν δεν αφήνουν περιθώρια για προβλέψεις και, όπως έχουν πολλάκις πει τα κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι της παρούσης να γίνει μία τέτοια συζήτηση.

Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το protothema.gr, σημειώνουν πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα self test σαν μια αναγκαία συνθήκη προς την ελευθερία από τους πολύ σφιχτούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει η πανδημία. Έτσι, εάν λειτουργήσει καλά και οι πολίτες αποδεχθούν τη διαδικασία των self test, θα είναι κάτι που θα βοηθήσει να λυθεί και το θέμα των μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, προχθες διατέθηκαν 126.000 self test από τα φαρμακεία, ενώ σήμερα και αύριο θα πρέπει να διατεθούν τα υπόλοιπα.

Οι περιοχές που μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο»

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο», εντάσσονται από σήμερα η περιφερειακή Ενότητα της Κω καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Π.Ε Ηλείας, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ακόμη, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν: η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας , οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου, ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων, οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας, ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών, ο δήμος Καρδίτσας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σε ισχύ τίθενται τα εξής:

Το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αττική.

Επιπροσθέτως, από Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Το λιανεμπόριο συνεχίζει τη λειτουργία του, ωστόσο αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής: Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα, όπως και κάθε Σαββατοκύριακο, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις αναφορικά με τον κωδικό 6 στα SMS στο 13033 έως και τις 21:00.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν εντός του νομού τους με το αυτοκίνητο ή την μηχανή τους προκειμένου να μεταβούν σε προορισμό της αρεσκείας τους, όπως πάρκα και παραλιακά μέτωπα, για να κάνουν τον περίπατό τους ή την άσκησή τους.