Skip to main content

Τι θα προκύψει από τις 2 κάλπες που θα στηθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης

Δύο κάλπες στον δήμο Θεσσαλονίκης για την εκλογή εκπροσώπων στη γενική Συνέλευση της ΠΕΔΚΜ και αντιπροσώπων-μελών στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ.

Γράφει ο Σαλονικιός

Δύο απανωτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιηθούν αύριο Δευτέρα. Η πρώτη στις 18.00, με μοναδικό θέμα συζήτησης την εκλογή εκπροσώπων στη γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και η δεύτερη στις 20.00, με θέμα την εκλογή αντιπροσώπων-μελών στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δεύτερη συνεδρίαση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με πέντε εκπροσώπους στο δ.σ. του ΦοΔΣΑ εκ των οποίων τους τρεις θα υποδείξει η πλειοψηφία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και τους δύο η αντιπολίτευση η οποία καλείται να διαβουλευτεί στο εσωτερικό της προκειμένου να τους ορίσει. Ενδέχεται, μάλιστα, εάν οι υποψήφιοι είναι πέντε όλο κι όλο, να μην χρειαστεί καν να στηθεί κάλπη.

Αντιθέτως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η πρώτη συνεδρίαση από την οποία θα προκύψουν οι εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ η οποία είναι εκείνη που θα εκλέξει το νέο δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης στέλνει στην ΠΕΔΚΜ συνολικά 28 εκπροσώπους.

Η επιλογή τους δεν θα γίνει με βάση τη δυναμικότητα των παρατάξεων όπως αυτή διαμορφώθηκε από την κάλπη της 25ης Μαΐου καθώς, στο μεταξύ, έχουν γίνει πολύ μεγάλες ανατροπές. Για παράδειγμα, η παράταξη του Νίκου Ταχιάου έμεινε με έξι δημοτικούς συμβούλους από τους έντεκα που είχε αρχικά, όπως και του Γιώργου Ορφανού που απέμεινε με τέσσερις έναντι αρχικώς επτά.

Αντιθέτως, η παράταξη Ζέρβα η οποία ξεκίνησε με επτά, αριθμός που τυπικά εξακολουθεί να παραμένει, ωστόσο, σήμερα μπορεί να λογίζεται ότι διαθέτει τουλάχιστον 17 για να μην πως και περισσότερους. Θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανόν, πριν από την ψηφοφορία, να υπάρξουν συνεννοήσεις τόσο ανάμεσα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο και μεταξύ της παράταξης Ζέρβα και της άτυπης ομάδας των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων για το ποιοι θα πάνε τελικά στην ΠΕΔΚΜ.

Σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις οι του δημάρχου μαζί και με τους ανεξάρτητους θα είναι γύρω στους οκτώ με δέκα. Γύρω στους τρεις με τέσσερις θα έχει η παράταξη της Νοτοπούλου, από δύο οι παρατάξεις Ταχιάου και Ορφανού, έναν με δύο η παράταξη Βούγια, έναν η Λαϊκή Συσπείρωση και από κει και πέρα οι υπόλοιπες περίπου επτά με οκτώ θέσεις θα καταληφθούν από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ενδεχομένως κατόπιν συνεννόησης.

Υπενθυμίζω ότι ανάλογη διαδικασία, εκλογής δηλαδή εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ, θα γίνει και στους υπόλοιπους 37 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, το αργότερο ως το τέλος του μήνα. Στη γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ θα συμμετάσχουν 200 μέλη, δηλαδή οι 38 δήμαρχοι και 162 δημοτικοί σύμβουλοι.

Από τη γενική συνέλευση θα προκύψει και το επόμενο δ.σ. της ΠΕΔΚΜ, το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο. Ως γνωστόν, μέχρι στιγμής, η μόνη ανακοινωθείσα υποψηφιότητα είναι αυτή του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη ο οποίος είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δεδομένης της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία. Το εάν θα υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Η γενική συνέλευση της ΠΕΔΚΜ πρόκειται να συγκληθεί το αρότερο ως τις 10 Νοεμβρίου καθώς, εκτός του νέου δ.σ., οι 200 σύνεδροι θα κληθούν να εκλέξουν και τους εκπροσώπους για τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η οποία θα εκλέξει με τη σειρά της το νέο 31μελες δ.σ. απ' όπου θα εκλεγεί ο επόμενος προέδρος της ΚΕΔΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει προς το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.