Skip to main content

Τι θα προβλέπει το σχέδιο για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας σχέδιο για τη διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών που είναι σε χέρια τρίτων στην αγορά.

Στην αναζήτηση λύσεων για τις μεταχρονολογημένες επιταγές και τους δανειολήπτες που θα εκτονώσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού είναι το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, έχουν γίνει συζητήσεις και είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας σχέδιο για τη διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών που είναι σε χέρια τρίτων στην αγορά.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60–70 ημέρες. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα χρήσης του προϊόντος θα είναι στην επιλογή των τραπεζών και θα αφορά επιχειρήσεις που κρίνουν οι τράπεζες ότι διαθέτουν αξιοπιστία.

Το προϊόν θα προβλέπει συγκεκριμένα στάδια ενεργειών ώστε αυτός που έχει λάβει την επιταγή να την πληρωθεί από την τράπεζα και ταυτόχρονα ο εκδότης της με κάποια μορφής παράλληλη εγγύηση του Δημοσίου να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει την επιταγή στην τράπεζα καταβάλλοντας τόκο για το συγκεκριμένο ποσό.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια να «σπρώξουν» τις μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά για διάστημα περίπου δύο μηνών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να διαχειριστούν την κατάσταση. Το μέτρο είναι κατά πληροφορίες σε ώριμο στάδιο χωρίς όμως να έχει αποκρυσταλλωθεί πλήρως και οι κυβερνητικές ανακοινώσεις -εκτός απροόπτου- θα γίνουν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών για την υιοθέτηση διευκολύνσεων με συγκεκριμένα μοντέλα ρυθμίσεων για τους ιδιώτες δανειολήπτες.

Τα μέτρα αφορούν ιδιώτες δανειολήπτες που πηγαίνουν στα καταστήματα και ζητούν προσωρινή ρύθμιση λόγω προβλημάτων και η ικανοποίηση ή μη θα είναι στην ευχέρεια της τράπεζας.