Skip to main content

Τι θα συμβεί με τις απολύσεις εργαζομένων στη μετά lockdown εποχή

Επιχειρήσεις που δεν δύνανται να λειτουργήσουν με τα δεδομένα που έχει αφήσει η πανδημία μπορούν να δημιουργήσουν μια στρατιά ανέργων.

Ο φόβος της απόλυσης κατατρέχει αρκετούς εργαζόμενους τη στιγμή που το lockdown με το άνοιγμα και της εστίασης από αύριο θα αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Επιχειρήσεις που δεν δύνανται να λειτουργήσουν με τα δεδομένα που έχει αφήσει η πανδημία, μπορούν να δημιουργήσουν μια στρατιά ανέργων, ωστόσο οι δικλείδες ασφαλείας είναι αρκετές και η απόλυση ενός εργαζόμενου δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Όπως αναφέρεται σήμερα στο ένθετο εργασία της έντυπης έκδοσης του «Έθνους» οι εργοδότες που επαναλειτουργούν και εφόσον δεν κάνουν καθόλου χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής και του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση οφείλουν να ανακαλέσουν οριστικά το 100% των μισθωτών τους πίσω σε ενεργή απασχόληση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας «σε περίπτωση που οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις δεν κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας και συνεπώς προβούν σε οριστική ανάκληση αναστολής του συνόλου των εργαζομένων του, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις που αφορούν τόσο την απαγόρευση καταγγελίας σύμβασης εργασίες για το σύνολο του προσωπικού τους μέχρι τις 13 Μαΐου όσο και την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 45 μέρες από τον χρόνο λήξης της παράτασης.

Σύμφωνα πάντα με το «Έθνος-Εργασία», συνεπώς αυτές οι επιχειρήσεις-εργοδότες εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Αντίθετα όσοι κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης υποχρεούνται να τηρήσουν δύο προϋποθέσεις:

1.Απαγορεύονται οι απολύσεις μέχρι την 31η Μαΐου για το σύνολο του προσωπικού

2.Για 45 μέρες μετά τη λήξη της παράτασης, δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που πλήττονται και κάνουν χρήση του μέτρου της παράτασης δεσμεύονται από τις ρήτρες μη απόλυσης έως 31/5 και διατήρησης του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας έως τις 15 Ιουλίου.

Αν όμως δεν κάνουν χρήση της παράτασης, δεσμεύονται από την ΚΥΑ της 23ης Μαρτίου και έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιου εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας που είχαν κατά την 21η Μαρτίου για 45 ημέρες μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής των συμβάσεων εργασίας τω εργαζομένων τους.

Όσοι κάνουν χρήση του μέτρου της νέας εκ περιτροπής υποχρεούνται να διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου.