Skip to main content

Αυτό που... τρέμει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Το κοινωνικό κοκτέιλ θα καταστεί σχεδόν εκρηκτικό και το ανάλογο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που ολοκληρώνεται και τυπικά εντός των επομένων ωρών; Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία θα πρέπει να γίνει ως το τέλος Απριλίου. Ως γνωστόν, η Αθήνα έχει δεσμευθεί επ αυτού και δεν μπορεί να κάνει πίσω, καθώς τη σχετική υπογραφή έχουν βάλει και οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις, μέσω των οικονομικών επιτελείων τους.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο θα συνοδεύεται από την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα το κοινωνικό κοκτέιλ να καθίσταται σχεδόν εκρηκτικό. Και κατ' επέκταση, το ανάλογο πολιτικό κόστος αναμένεται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και κατά συνέπεια η ερχόμενη άνοιξη καυτή, από κοινωνικής (και όχι μόνο) άποψης.

Η νυν κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αν μεσολαβήσουν κάποιες μίκρο ή μάκρο θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις, οι όποιες γωνίες μπορεί και να αμβλυνθούν. Γι αυτό, για παράδειγμα, είχε επενδύσει πολλά στο γεγονός ότι στις 24 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch θα αναβάθμιζε με τη νέα βαθμολογία του την Ελλάδα. Οπερ κι εγένετο. Με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν τον Απρίλιο η S&P και τον Μάιο η Moody's.

Αν και αυτές οι βαθμολογήσεις είναι θετικές, τότε θα δημιουργηθεί, όπως εκτιμάται, ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν κάποιες ενέσεις ενίσχυσης των αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά κι έτσι να αμβλυνθούν κάπως οι επιπτώσεις και οι εντυπώσεις. Ωστόσο, πρόκειται για σενάρια εργασίας, ενώ από την άλλη πλευρά, τα μέτρα σχετικά με την πρώτη κατοικία και τους πλειστηριασμούς είναι αναπόφευκτα. Εξ ου και ο κυβερνητικός προβληματισμός παραμένει μεγάλος.