Skip to main content

Τι υποστηρίζει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» για την κατολίσθηση στα Τέμπη

Σε ακραίο φυσικό φαινόμενο οφείλεται η κατάπτωση βράχων στα Τέμπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε». Τεράστιο κόστος σε όλα τα επίπεδα για το νομό Λάρισας επιφέρει το
Η κατολίσθηση στα Τέμπη ήταν ένα αιφνίδιο και ακραίο γεωλογικό φαινόμενο της συγκεκριμένης περιοχής και δεν οφείλεται στις εργασίες ανατίναξης για τη διάνοιξη των σηράγγων, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε».

Προς επίρρωση των θέσεών της η εταιρία επικαλείται τις μετρήσεις εμπειρογνωμόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Κεντρικού Γεωλογικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος όσο και της ομάδας των εμπειρογνωμόνων που συνεκάλεσε άμεσα η ίδια η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε».

«Οι συγκεκριμένες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι οι δονήσεις από διερχόμενα φορτηγά και αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προκαλούνται από τις εργασίες διάνοιξης των σηράγγων και οι οποίες εκτελούνται σε απόσταση περίπου 900 μέτρων από το σημείο που έγινε η κατάπτωση.

«Διευκρινίζεται ότι δε θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν οι συνέπειες του ακραίου αυτού γεωλογικού φαινομένου, αφού ο όγκος των βράχων που κατέπεσαν, καθώς και το ύψος από το οποίο έγινε η πτώση των βράχων ξεπερνούν κατά πολύ τις διεθνείς αλλά και τις εν Ελλάδι προδιαγραφές και τα όρια σχεδιασμού αντίστοιχων έργων. Έτσι, λοιπόν, ακόμα και αν δεν υπήρχαν περιβαλλοντικά ζητήματα και είχε επιτραπεί στην κατασκευάστρια Κοινοπραξία η εφαρμογή της εγκεκριμένης από τον Ανεξάρτητο μηχανικό και την Εγνατία Οδό μελέτης προστασίας από πτώσεις βράχων, το ακραίο αυτό φαινόμενο θα είχε παρουσιασθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

Πρόβλημα με τεράστιο κόστος το κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών

Στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων από την Κεντρική Εξουσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη διακοπή της κυκλοφορίας στην περιοχή των Τεμπών, λόγω των κατολισθήσεων συμφώνησαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία της Λάρισας με πρωτοβουλία του Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Το κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών συμφώνησαν όλοι ότι συνιστά ένα πρόβλημα με «τεράστιο κόστος που καλείται να το πληρώσει ο νομός Λάρισας».

«Κόστος κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και ψυχολογικό και φυσικά μια απερίγραπτη ταλαιπωρία για τις επαρχίες Ελασσόνας, Τυρνάβου αλλά  και για  τα παράλια του Νομού Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια το λέμε διαρκώς ότι στην περιοχή των Τεμπών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό να κόβεται η χώρα στα δύο. Έχει δημιουργηθεί ένα Εθνικό πρόβλημα όχι μόνο γιατί μετακινούνται οι πολίτες από όλη τη χώρα από τις γνωστές οδικές αρτηρίες, αλλά και γιατί γίνονται οι μεταφορές των προϊόντων με ένα τεράστιο κόστος μεταφοράς» τόνισε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός.

Ο Νομάρχης Λάρισας ανακοίνωσε παράλληλα τη συνεδρίαση ενός διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου για την εκ νέου συζήτηση του θέματος και κυρίως της αντιμετώπισής του.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κ.Τζανακούλης, οι δήμαρχοι Κ.Ολύμπου Δ. Τσιτσές, Γόννων Α. Τόλιος, Μακρυχωρίου Ζ. Λιούπας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Σκόρδας, του ΤΕΕ Ν. Διαμάντος, του ΣΘΕΒ Ν. Ρώμνιος, του Επιμελητηρίου Γ. Σαγρής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμπελακίων Γ. Σολομός, οι αντινομάρχες Ρ. Καραλαριώτου, Γ. Φακής, Χ. Καλομπάτσιος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Γρ. Κουτσομάρκος, ο αναπληρωτής διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α Χ. Λυτροκάπης, και οι σύμβουλοι του Νομάρχη Λάρισας Β. Φώλια και Κ. Γκούμας.