Skip to main content

Τι ξεκλείδωσε τις διερευνητικές Αθήνας-Άγκυρας - Το παρασκήνιο και η Μέρκελ

Ποια είναι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών και γιατί θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη - Παζάρι Ερντογάν με Μέρκελ

Στη συμφωνία για νέο γύρο διερευνητικών επαφών προχώρησαν Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών.

Ο νέος γύρος επαφών αναμένενεται να γίνει το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται πως ο 60ός γύρος διερευνητικών επαφών είχε γίνει στην Αθήνα το 2016 και σύμφωνα με την εθιμοτυπία ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Μαξίμου το «προσεχώς» ήταν ούτως ή άλλως ο συμφωνημένος όρος. Πάντως οι συγκλίνουσες πληροφορίες, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, καταλήγουν στο ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών θα γίνουν περίπου την εβδομάδα μετά το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, δηλαδή μετά την 1η και 2η Οκτωβρίου.

Τι ξεκλείδωσε τις διερευνητικές Αθήνας-Άγκυρας

Η τηλεδιάσκεψη Μισέλ – Ερντογάν – Μέρκελ έπαιξε ρόλο στο ξεκλείδωμα των διερευνητικών ενώ ενεργοποιήθηκε και το γνωστό κανάλι Βερολίνου- Αθήνας –Άγκυρας αλλά είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να έχει μια διαβεβαίωση. «Ήθελε επίσης να μιλήσει και προς την κα Μέρκελ, να πει το δικό του αφήγημα ότι "εγώ απέσυρα το Ορους Ρεις πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας και θέλω να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος, να βάλω όλα τα ζητήματα στο τραπέζι"», μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Την Ελλάδα στις διερευνητικές εκπροσωπεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ενώ οι συγκλίνουσες πληροφορίες, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ποια είναι η ατζέντα των διερευνητικών

Η ατζέντα των διερευνητικών αφορά την συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και για το εάν μπαίνανε σε μια συζήτηση ποιοι θα ήταν οι όροι. Δεν περιλαμβάνονται τα όσα λέει κατά καιρούς ο Ερντογάν για απόστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο κλπ . Μάλιστα το διευκρινίζει και ο κ. Δένδιας ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάση των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν: Η Άγκυρα έτοιμη για διερευνητικές, η Αθήνα καθορίζει

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ Μπάρεντ Λέιτς.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Επικοινωνιών, κατά την τριμερή συνομιλία συμφωνήθηκε να γίνουν βήματα προς την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει πως οι ενέργειες της Αθήνας θα καθορίσουν την πρόοδο των συζητήσεων.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευθούν» με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις. «Οι προκλήσεις ενάντια στην κοινή λογική αποτελούν κίνδυνο».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε πως μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων.

Tέλος, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει για μία νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα βήματα όπως η τελωνειακή ένωση, τα ταξίδια χωρίς βίζα και το μεταναστευτικό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικών και επωφελών σχέσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας είναι η δήλωση του Ερντογάν προς Μέρκελ και Μισέλ δηλαδή η Τουρκική Προεδρία λέει πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες χωρίς να αναφέρει τοποθεσία, ούτε το πλαίσιο, ούτε το πότε θα γίνει.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, μιάμιση ώρα μετά σχεδόν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος που θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και ότι θα καθοριστεί και το πλαίσιο αυτών των επαφών.

Παζάρι Ερντογάν με Μέρκελ και επικοινωνία με Μακρόν

Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές με Ελλάδα και Γαλλία στην επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με την Μέρκελ έφερε τα ζητήματα και της visa προς τους τούρκους πολίτες, το προσφυγικό και της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης που έχει σημασία για τον Ερντογάν και την επιβίωση της τουρκικής οικονομίας, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Εξάλλου, αναμένεται να μιλήσει ο Ερντογάν και με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά από πολύ καιρό και έπειτα από δηλώσεις και των δύο με επιθετικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.