Skip to main content

Ενστάσεις από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Το πράσινο φως στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, με ορισμένες προϋποθέσεις, άναψε το δημοτικό συμβούλιο, παρουσία των εκπροσώπων της ΔΕΘ – Helexpo Τάσο Τζήκα. Κυριάκο Ποζρικίδη και Αλέξη Τσαξιρλή.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, υπάρχουν ενστάσεις, ως προς τη χωροθέτηση του συνεδριακού κέντρου και του ξενοδοχείου, ζητά διεύρυνση της περιοχής παρέμβασης του ΕΧΣ, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η περιοχή της Αγίας Φωτεινής, καθώς και το 50% της έκτασης να είναι χώρος πρασίνου.

«Αυτό που λέγαμε και απαιτείται είναι ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου χωρίς αστερίσκους. Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να είναι ένας χώρος που θα αποδοθεί στην πόλη, θα είναι ελεύθερος χώρος και δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα προς τη χρήση του. Χρειάζεται ένα hi-tech συνεδριακό αλλά και ένας μητροπολιτικός χώρος πρασίνου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. Όπως εξήγησε, «δεν μπορεί να έχουμε ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο με ένα μεγάλο ξενοδοχείο, αντίκρυ από το χώρο των μουσείων».

«Οπωσδήποτε πρέπει να ενταχθεί η περιοχή της Αγ. Φωτεινής, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα ή καθυστερήσεις. Το Ειδικό Χωρικό είναι ένας οδηγός. Η ανάπλαση είναι σκεπτικού, είναι ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Είναι απολύτως απαραίτητο το συνεδριακό κέντρο να είναι μαζί με ένα ξενοδοχείο», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα για το ύψος που μπορεί να έχει το ξενοδοχείο.

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-  Helexpo Τάσος Τζήκας περιέγραψε το σχέδιο ανάπλασης, ενώ τόνισε ότι «η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραμονή της έκθεσης στο κέντρο».

«Πρέπει να γίνει τώρα η ανάπλαση; Το timing είναι τώρα γιατί διεθνώς τα τελευταία χρόνια από το 2013 που ενώσαμε τις δύο εταιρίες η έκθεση είναι σε μια φάση αναγέννησης. Με βάση την κερδοφορία είμαστε στην τρίτη φορά κερδοφορίας και νοικοκυρεύτηκε η έκθεση. Τώρα είναι η στιγμή να κάνει ένα άλμα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις», τόνισε

Ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι η έκθεση έδειξε μια γενναιοδωρία. «Είπαμε η συνολική έκταση είναι 175 στρέμματα, εκ των οποίων τα 10 στρεμ. είναι το Παλαί Ντε Σπορ. Το 50% περίπου της έκτασης των 165 στρεμμάτων να αποδοθεί για χρήση στην πόλη», ανέφερε.  

Μέχρι την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΘ και του προέδρου τμήματος αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Ν. Καλογήρου ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, κατά του σχεδίου.