Skip to main content

Τι ζήτησε η Μενδώνη από τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

Τηλεδιάσκεψη σήμερα υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

Τηλεδιάσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα με εκπροσώπους των εποπτευόμενων φορέων σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ της Θεσσαλονίκης.

Στην τηλεδιάσκεψη προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος ΑΠΘ, του MOMus και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε η κ. Μενδώνη στην τηλεδιάσκεψη «η περίοδος που διανύουμε είναι μία ευκαιρία για διάλογο. Για να δούμε πώς οι φορείς αντιδρούν και δρουν σε αυτή την περίοδο. Οι ενέργειες που θα προκύψουν δεν πρόκειται να τελειώσουν με τη λήξη των περιορισμών. Μπορούν να συνεχιστούν και μετά».

Η Υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης να συγκεντρώσουν υφιστάμενο υλικό που μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και να εξετάσουν τις δυνατότητες παραγωγής πρωτότυπου υλικού, ώστε να είναι διαθέσιμο στο κοινό, που εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης μένει αναγκαστικά μέσα στο σπίτι, αλλά καταναλώνει πολιτισμό. Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, το ΥΠΠΟΑ θα στηρίξει τις ενέργειες των εποπτευόμενων φορέων και ζήτησε την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους για τη δημιουργία πολιτιστικού έργου.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι από τους φορείς μπορούν να γίνουν και αναθέσεις σε καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων, έναντι αμοιβής που θα καθορίσουν οι φορείς.

Μεταξύ των πιθανών συνεργειών, είναι η χρήση μουσείων και θεάτρων ως χώροι που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις (συναυλία, θεατρική απαγγελία κ.λ.π.) σε streaming, πάντοτε με την τήρηση με ευλάβεια όλων των κανόνων ασφαλείας, δημιουργία έργου με τη συνεργασία φορέων (π.χ. μουσικοί του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με συνεργάτες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ηθοποιούς του ΚΘΒΕ). Ενθαρρύνεται επίσης η online ξενάγηση σε εκθεσιακούς χώρους μουσείων, καθώς και η προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά και όλη την οικογένεια.

Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για δράσεις Πολιτισμού, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες στον κόσμο από το σπίτι. Προγραμματίζεται επίσης, να ακολουθήσουν ξεχωριστές θεματικές τηλεδιασκέψεις για κάθε κατηγορία πολιτιστικού έργου. Στόχος της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ είναι αυτές οι τηλεδιασκέψεις να καθιερωθούν για την αποτελεσματική και διαρκή συνεργασία των εποπτευόμενων φορέων.