Skip to main content

Tοιχογραφία για τη βιωσιμότητα των πόλεων στη σκιά της Ακρόπολης

Το mural του Atek έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά τοιχογραφιών του δήμου Αθηναίων που κοσμούν τοίχους σχολείων της πόλης.

Μία νέα τοιχογραφία μεγάλων διαστάσεων του δήμου Αθηναίων, με έμφαση στους κατοίκους των πόλεων και ζωγραφισμένη αυτή την φορά πάνω στον τοίχο του ξενοδοχείου Athenian Callirhoe, επί της οδού Καλλιρόης, δίνει χρώμα και τονίζει την ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων σύγχρονων πόλεων.

Είναι έργο του street artist Atek (Γιώργος Σκουρλής) και υλοποιήθηκε μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Αποτυπώνει με το εικαστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: τις «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες» (Στόχος 1 1)- μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου, πρόσβαση σε χώρους πρασίνου για όλους, επαρκής, ασφαλής και προσιτή στέγη, καθώς και η προστασία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς κά.

Το mural του Atek έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά τοιχογραφιών του δήμου Αθηναίων που κοσμούν τοίχους σχολείων (πρόγραμμα From the Roots to the Sky), καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων της πόλης (πρόγραμμα σε εξέλιξη).

Η τοιχογραφία του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη επίτευξης του Στόχου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά της δημοτικής αρχής για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της πόλης [...] Από την υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας, όπως είναι τα πάρκα ''τσέπης'' που πρασινίζουν και ομορφαίνουν τις γειτονιές της πόλης έως τα πιο μεγάλα έργα, όπως η ριζική αναδιαμόρφωση του Εθνικού Κήπου, του Λόφου Στρέφη, της Ακαδημίας Πλάτωνος, η διπλή ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Σημειώνεται επίσης ότι για την επίτευξη του Στόχου, η Αθήνα συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), ώστε να μπορέσει να πιστοποιηθεί ως βιώσιμος προορισμός».

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων πληροφορεί επίσης ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα προβληθεί ένα 5λεπτο τηλεοπτικό βίντεο στην εκπομπή «Γενιά 17» της ΕΡΤ3 (διαθέσιμο και μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX), καθώς και ένα podcast, παραγωγής του elculture στο οποίο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναλύει τη στρατηγική της δημοτικής αρχής για μία ανθεκτική πόλη:«Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στους μόνιμους κατοίκους να μείνουν αλλά και σε νέους κατοίκους να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η απελευθέρωση και η αναδιανομή του δημόσιου χώρου έχει καταλυτική σημασία, αλλά αυτό δεν είναι πάντα πολύ εύκολο. Στην Αθήνα, όπως και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου η ''μάχη'' που δίνεται είναι για τα τετραγωνικά μέτρα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο podcast, με αφορμή την δημιουργία της τοιχογραφίας του Atek.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ