Skip to main content

Τυφώνας Airbnb στη Χαλκιδική: Διπλάσια καταλύματα σε έναν χρόνο

Πάνω από το 1/4 των διαθέσιμων κλινών στη Χαλκιδική προσφέρονται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης - Στα 1,2 εκατ. οι τουρίστες στην περιοχή.

Σαρώνει τη Χαλκιδική η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών τύπου Airbnb, προκαλώντας πλήγμα στις παραδοσιακές τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, οι κλίνες που διατέθηκαν κατά τη φετινή θερινή περίοδο στη Χαλκιδική από τις εν λόγω πλατφόρμες διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2017.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Τάσιος, φέτος προσφέρθηκαν μέσω Airbnb περίπου 4.500-5.000 ακίνητα. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, κάθε ακίνητο διαθέτει 4 κλίνες, επομένως ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε περίπου 20.000.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μέγεθος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες στην περιοχή ανέρχονται σε περίπου 55.000 αλλά και το γεγονός ότι η πρακτική βραχυχρόνιας μίσθωσης μετράει μόλις λίγα χρόνια ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικά ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ο αριθμός σε ακίνητα και κλίνες μέσω της Airbnb και άλλων παρόμοιων πλατφορμών ήταν ο μισός, δηλαδή περίπου 2.000-2.500 ακίνητα, που αντιστοιχεί σε περίπου 8.000-10.000 κλίνες.

Μάλιστα, για όλη την προηγούμενη περίοδο, τα ακίνητα που προσφέρονται από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες ήταν «αόρατα» για τις φορολογικές αρχές, ελλείψει θεσμικού πλαισίου, και κατ' επέκταση τα έσοδα ήταν αφορολόγητα.

Το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τέθηκε σε λειτουργία μόλις στις 30 Αυγούστου. Όσοι μίσθωσαν καταλύματα από την 1η Ιανουαρίου υπό το συγκεκριμένο καθεστώς υποχρεούνται να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να τους καταλογιστεί ο ανάλογος φόρος στις δηλώσεις του 2019 (σσ: το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία).

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες των εν λόγω καταλυμάτων θα είναι συνεπείς στην παραπάνω υποχρέωση. Ο ίδιος, παράλληλα, παρατηρεί προβλήματα και σε αυτές καθ' αυτές τις διατάξεις του Μητρώου. «Η διάταξη που προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να καταθέσει δήλωση μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή είναι προβληματική. Ακόμη, δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό του χρόνου διαμονής που θεωρείται βραχυχρόνια (σσ σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο βραχυχρόνια θεωρείται η μίσθωση έως 60 ημερών σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές κάτω των 10.000 κατοίκων και έως 90 ημερών για ακίνητα σε περιοχές άνω των 10.000 κατοίκων). Φοβάμαι ότι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πρακτική ήταν και θα παραμείνουν αφορολόγητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στα περσινά επίπεδα οι αφίξεις

Πάντως, οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής φαίνεται ότι τελικά άντεξαν στο πέρασμα του «τυφώνα» Airbnb, καθώς οι πληρότητες άγγιξαν το 90%, πλησιάζοντας τα περσινά επίπεδα. Συνολικά, την περιοχή επισκέφθηκαν 1,2 εκατ. τουρίστες, στην συντριπτική πλειονότητά τους ξένοι (σσ: στα μεγέθη δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν εξοχική κατοικία και οι αυθημερόν επισκέπτες), οδικώς από τα Βαλκάνια και αεροπορικώς από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες, αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος της τάξης του 7-8% που κατέγραψαν οι αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν στόχο περαιτέρω ανάπτυξης για τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής και για το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο κινήθηκαν πτωτικά, κυρίως λόγω του κακού καιρού και της δυναμικής ανάκαμψης της Τουρκίας. 

Ωστόσο, η σεζόν «σώθηκε» από τις αυξημένες πληρότητες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, καθώς οι ξενοδόχοι έριξαν στην αγορά ανταγωνιστικά πακέτα προσφορών, μειώνοντας τις τιμές, ειδικά τον Σεπτέμβριο, ακόμα και στα επίπεδα των 40-50 ευρώ για δίκλινο με πρωινό.

πηγή φωτο Airbnb