Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη υπουργών Μετανάστευσης πέντε χωρών της ΕΕ - Η ατζέντα

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Μετανάστευσης πέντε χωρών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία.

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι υπουργοί Μετανάστευσης των χωρών πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της παρουσίασης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αναμένεται στο τέλος Μαΐου ή τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Θα συμμετάσχουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, έπειτα από πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα τρία σημεία στα οποία θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους οι υπουργοί, με στόχο να διαμορφώσουν κοινή θέση ενόψει της παρουσίασης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου, είναι η αποτελεσματική αλληλεγγύη με δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο στα κράτη πρώτης υποδοχής, η σύσταση κοινού μηχανισμού επιστροφής όσων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου προς τρίτες χώρες και η συντονισμένη καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών. Επίσης, οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τη δυνατότητα συγκρότησης ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.