Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν για Βαρώσια, άσυλο και Ταμείο Ανάκαμψης

Πλούσια ατζέντα με σημαντικά ζητήματα στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Έλληνα πρωθυπουργού

Η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό με αφορμή τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τη νέα δομή φιλοξενίας στη Λέσβο, καθώς και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων συζήτησε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες έχουν μεγάλες προσδοκίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύει η χώρα και στην πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε αντί προγραμματισμένης συνάντησης λόγω των περιορισμών και των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ εξαιτίας της πανδημίας τους κορονοϊού.