Skip to main content

Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Αναστασιάδη - Εμανουέλ Μακρόν

Οι δύο πρόεδροι Νίκος Αναστασιάδης και Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά στις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Σε συνεχή επαφή συμφώνησαν να βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κι ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπου θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας, συζητώντας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας κι εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις, που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, θα εγγράψει το θέμα των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.