Skip to main content

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Μακρόν για τη Συρία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων της δέσμευσης των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την εξόντωση του ΙΚΙΛ

Η επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων της δέσμευσης των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την εξόντωση του ΙΚΙΛ και του σχεδίου για τη συντονισμένη αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της, χρησιμοποιώντας το παλαιότερο ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους.

«Επαναβεβαίωσαν ότι κάθε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να πείσει χθες Δευτέρα ότι ο Τραμπ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του ως προς την απόσυρση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων από τη Συρία, μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον αναφέρθηκε δημόσια σε μια σειρά όρων που συνεπάγονται πως η διαδικασία θα διαρκέσει πολλούς μήνες.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συρία θορύβησε εντός και εκτός αμερικανικών συνορων και προκάλεσε παραιτήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, με σημαντικότερη τη παραίτηση του υουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Τις τελευταίες μέρες ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης του Τραμπ πάτησαν φρένο τόνισαν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά. Ο Μπόλτον από την πλευρά του πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τους Σύρους Κούρδους μαχητές, συμμάχους της Ουάσινγκτον κι αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον μπορεί να εμπιστευτεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι αν πράγματι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απόσχουν από την καταδίωξη των Κούρδων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απάντησε πως ο Ερντογάν «δεσμεύθηκε στον πρόεδρο Τραμπ» γι’ αυτό.