Skip to main content

Τηλεφωνικό κέντρο για υποστήριξη 3.000 ηλικιωμένων της Κ. Μακεδονίας

Η Περιφέρεια θα λειτουργήσει μια νέα δομή 24ωρης εξυπηρέτησης για τους πολίτες άνω των 65 ετών που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Τηλεφωνικό κέντρο για την υποστήριξη των ηλικιωμένων, ώστε να διευκολυνθεί η αυτόνομη διαβίωσή τους θα λειτουργήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το καλοκαίρι.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκε ο διαγωνισμός για το τηλεφωνικό κέντρο, ενώ όπως τόνισε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, Κώστας Μιχαηλίδης, περισσότεροι από 3.000 ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, που ζουν μόνοι τους, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, διαταραχές μνήμης κτλ.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να προμηθευτούν ειδικές συσκευές, μέσω των οποίων θα ειδοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κοντινός συγγενή τους, το κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης, ασθενοφόρο ή ακόμη και η Αστυνομία, ώστε άμεσα να έχουν βοήθεια.

Μάλιστα, το κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης θα στελεχωθεί με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, ώστε να προσφέρει υποστήριξη στους ηλικιωμένους και κατά βάση μοναχικούς ανθρώπους.

«Ο πληθυσμός της Ελλάδας μεγαλώνει σε ηλικία. Το 2030 υπολογίζεται βάσει ερευνών ότι ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι άνω των 65 χρόνων. Μπορεί η υγεία και το προσδόκιμο ζωής να βελτιώνεται, όπως και η φαρμακευτική περίθαλψη, όμως το πρόβλημα της μοναξιάς παραμένει. Η Περιφέρεια λοιπόν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δημιουργεί το τηλεφωνικό κέντρο με σκοπό  να ενισχύσει την αυτόνομη διαβίωση ατόμων μεγάλης ηλικίας που έχουν και οικονομικά προβλήματα και προβλήματα μοναχικότητας και προβλήματα υγείας», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι ηλικιωμένοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο τεχνικός σύμβουλος του έργου ανέλαβε να αναπτύξει την κατάλληλη μεθοδολογία και σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές των δήμων που διατηρούν τέτοια στοιχεία να εντοπίσει όλους αυτούς τους πολίτες και να τους εντάξει στους ωφελούμενους. Θα γίνει επίσης εκτεταμένη ενημέρωση.

Η Περιφέρεια θα προμηθευτεί 3.000 ειδικές συσκευές για τους δικαιούχους. Οι 2.100 θα είναι ειδικά βραχιολάκια ή ρολόγια που θα φέρουν ένα κουμπί πανικού ώστε αν κάποιος πάθει κάτι, φοβηθεί ή θέλει να μιλήσει με κάποιον, πατώντας το κουμπί να επικοινωνεί αυτόματα με το άτομο που έχει δηλώσει ή με κάποιον στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας. Επίσης θα υπάρχουν 300 μηχανήματα που θα φέρουν επίσης και ανιχνευτή πτώσης προκειμένου να διαπιστώνεται άμεσα αν κάποιο άτομο που ζει μόνο του έχει πέσει και μένει ακίνητο. Αυτόματα θα δίνεται σήμα και σε ασθενοφόρο και σε κέντρο εξυπηρέτησης ακόμα και στην αστυνομία για να ανταποκριθούν άμεσα. Άλλες 600 συσκευές που θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τη θέση ενός ατόμου θα δοθούν σε άτομα με προβλήματα μνήμης για την περίπτωση που χαθούν.