Skip to main content

Timelapse: Η μάχη ανατολικού ανέμου και βροχής πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Δείτε τη μάχη για επικράτηση πάνω από τη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους «καταβάτες» ανατολικούς ανέμους και τα καταιγιδοφόρα νέφη από τα δυτικά

Ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο, που απεικονίζει την «πάλη» ανάμεσα στους ανατολικής διεύθυνσης ανέμους (Easterlies) και στην καταιγίδα που πολιουρκούσε τη Θεσσαλονίκη από τα δυτικά, από το πρωί της Δευτέρας, έδωσε στη δημοσιότητα η μετεωομάδα Northmeteo.gr.

Στο βίντεο, που έχει τραβηχτεί από κάμερα της ομάδας στην Πυλαία, μπορεί κάποιος να διακρίνει τη μάχη για επικράτηση πάνω από την πόλη ανάμεσα στους καταβάτες, όπως αποκαλούνται, ανατολικούς ανέμους, από τη μία πλευρά, και τα καταιγιδοφόρα νέφη από την άλλη.

Τελικά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας (περίπου στις 18:00) η ένταση των ανατολικών ανέμων μετριάστηκε αισθητά και, έτσι, «νικήτρια» αναδείχθηκε η καταιγίδα που ερχόταν από τα δυτικά, δίνοντας σημαντικές ποσότητες νερού στην πόλη.

Τι είναι οι καταβατικοί άνεμοι

Ο καταβάτης άνεμος είναι εκείνος που πνέει προς τα κάτω από τις κορυφές βουνών ή υψηλές ακτές. Η δημιουργία του οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας του αέρος που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή στις ακτές με εκείνον τον αέρα στις παρακείμενες περιοχές. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη ψύξη λόγω νυκτερινής ακτινοβολίας ή και σε άλλα αίτια (π.χ. στο χιονοσκεπές έδαφος των κορυφών ή των ακτών).

Ο καταβατικός άνεμος δύναται να λαμβάνει μεγάλη ένταση η οποία και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή θαλασσοταραχή πλησίον των ακτών και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για μικρά σκάφη αναψυχής, λέμβους, και εκπαιδευτικά ιστιοπλοϊκά, όπου και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι πλέον επικίνδυνοι καταβατικοί άνεμοι που παρατηρούνται στον ελληνικό χώρο είναι στο Ακρωτήριο του Άθω και στο Ακρωτήριο Μαλέας. Μικρότερης έντασης είναι οι καταβατικοί που παρατηρούνται σε μυχούς κόλπων όπως στον Θερμαϊκό, στον Σαρωνικό (θαλάσσια περιοχή Βουλιαγμένης), στον Παγασητικό και τον Λακωνικό κόλπο.

Από τέτοιο άνεμο πιθανολογείται ότι συνέβη και η καταστροφή του περσικού στόλου στο Άθως, το 493 π.Χ. Αντίθετος άνεμος είναι ο αναβατικός άνεμος.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο: