Skip to main content

Τίμερμανς: Ελλάδα και Ιταλία διαχειρίζονται μόνες τους το προσφυγικό

Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί να διαχειριστούν μόνα το πρόβλημα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ευθύνες για το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους επέρριψε στο Δουβλίνο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως τόνισε ο κ. Τίμερμανς «για χρόνια ζητούσαν από τα άλλα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρναν ήταν το Δουβλίνο».

«Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει κατανομή του βάρους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος-μέλος δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται η δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τη χώρα που θα αναλάβει να δεχθεί τους εν λόγω πρόσφυγες. Ο Φρανς Τίμερμανς τη χαρακτήρισε πράξη «οικονομικής αλληλεγγύης» για τη φροντίδα των προσφύγων, σημειώνοντας πως το ποσό που θα διατίθεται θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα άμεσα έξοδα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα, όπως είναι η παιδεία, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Το ποσό αυτό θα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να υποδεχθεί και θα προορίζεται για το κράτος-μέλος που θα αναλαμβάνει το αίτημα ασύλου του.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, ο Φρανς Τίμερμανς παραδέχτηκε πως η πρόταση τής Επιτροπής «δεν θα αρέσει σε όλους», ωστόσο τόνισε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να «διορθωθεί».