Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΙΜΕΣ… ΦΑΡΜΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Βαρυχειμωνιά στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ –Οι αυξήσεις φτάνουν και πάνω από 100%- Τιμολογούνται ως απλά προϊόντα επιβαρύνοντας την τσέπη του καταναλωτή.

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις «φωτιά» σε τιμές μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) έκανε ο Φεβρουάριος, δημιουργώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις στην τσέπη του καταναλωτή.

Τιμές πολύ διαδεδομένων φαρμάκων εκτοξεύτηκαν εκ νέου, δημιουργώντας προβληματισμό σε φαρμακοποιούς και πελάτες, που αρχίζουν να ταλαντεύονται στο αν θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ΜΗΣΥΦΑ, που επί μακρόν επέλεγαν.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί από τη στιγμή που οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων απελευθερώθηκαν, η κάθε φαρμακευτική εταιρεία τις διαμορφώνει κατά το δοκούν και όσο συχνά επιθυμεί.«Από τη στιγμή που, πολύ κακώς, τα ΜΗΣΥΦΑ τιμολογούνται ως απλά προϊόντα, οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις τιμές ανεξέλεγκτα. Ο κόσμος γκρινιάζει και με το δίκιο του» σχολιάζει μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης επισημαίνοντας, ωστόσο, πως οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ όπως διαμορφώνονται στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρώπης.

Όπως λένε φαρμακοποιοί δεν λείπουν περιπτώσεις πελατών που σταματούν να αγοράζουν, μετά τις απανωτές ανατιμήσεις, φάρμακα ή δερματολογικές κρέμες που χρησιμοποιούσαν για χρόνια. Σύμφωνα με τους ίδιους «η εκτίναξη των τιμών καθημερινής χρήσης φαρμάκων, που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφήνει παγερά αδιάφορους όλους όσοι μέχρι πρότινος διατείνονταν ότι με την απελευθέρωση, οι τιμές λόγω ανταγωνισμού θα μειωθούν».   

Αυξήσεις άνω του 100%

Οι τιμές, λόγω ανταγωνισμού, όχι μόνον δεν μειώθηκαν αντιθέτως αυξάνονται συχνά, ειδικά σε περιπτώσεις ‘δημοφιλών’ μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Χαρακτηριστική είναι η διαδρομή της τιμής του αναλγητικού Depon (χαπάκια των 500 mg). Το Γενάρη του 2018 διαμορφωνόταν στα 0,99  ευρώ, ενώ πωλούνταν 0,75 ευρώ και σήμερα πωλείται προς 1,20 ευρώ. Κατά 107,84% αυξήθηκε από τις 24 Γενάρη η τιμή του Niflamol (κάψουλες 20x250mg). Πλέον η χονδρική του τιμή διαμορφώνεται στα 3,18 ευρώ έναντι 1,53 ευρώ που πωλούνταν. Αυξήσεις παρουσιάζουν από τις 24 Γενάρη, μεταξύ άλλων και τα παρακάτω ΜΗΣΥΦΑ: Counterpain Crème 100gr (+4,92%) με νέα χονδρική τιμή 4,69 ευρώ, Vidilac Coll. 10 ml (+7,2%) πωλείται προς 2,68 ευρώ, Vidilac Monodose 30x0,5ml (+6,9%) τιμάται 4,65 ευρώ, Corneregel Eye Gel 5% (+3,08%) με χονδρική τιμή 2,34%.     
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ