Skip to main content

Τimes: Η απόφαση Ερντογάν σηματοδοτεί το τέλος της κοσμικής Τουρκίας

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή ενδεικτική του σημείου στο οποίο η Τουρκία του Ερντογάν έχει ασπαστεί τον θρησκευτικό εθνικισμό

Ως κίνηση που έρχεται να βάλει τέλος στο όραμα του Κεμάλ Ατατούρκ για το κοσμικό κράτος στην Τουρκία χαρακτηρίζουν οι Times του Λονδίνου την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κίνηση αυτή «είναι ενδεικτική του σημείου στο οποίο η Τουρκία του Ερντογάν έχει ασπαστεί τον θρησκευτικό εθνικισμό περιφρονώντας τις ευαισθησίες των συμμάχων της», επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου στο συγκεκριμένο θέμα ερμηνεύεται από την πτώση της δημοτικότητάς του, την απώλεια της Κωνσταντινούπολης από το ΑΚP στις δημοτικές εκλογές του περασμένου χρόνου κι ενώ η τουρκική οικονομία δέχεται την τελευταία διετία απανωτά πλήγματα.

Οι Times σημειώνουν ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία ελήφθη υπό το βάρος των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία - όπως έχουν επισημάνει και άλλα διεθνή ΜΜΕ - δίνοντας στον Ερντογάν τη δυνατότητα να εμφανίσει ως μη πατριώτες τους αντιπάλους του, αλλά από την άλλη θα δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους εξωτερικής πολιτικής στην Άγκυρα, που έχει ήδη κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα – απόφαση που έχει προκαλέσει επικρίσεις από τις ΗΠΑ και πυρά από τη ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία. «(…) Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας θα είναι ανήσυχοι ως προς το πού μπορεί η τελευταία στροφή του Ερντογάν προς τον θρησκευτικό εθνικισμό να οδηγήσει στη συνέχεια», αναφέρουν.

Το άρθρο επισημαίνει ακόμη τη φίμωση του Τύπου και τις πολιτικές διώξεις εις βάρος αντιπάλων του Ερντογάν με την Τουρκία να απομακρύνεται διαρκώς από τα ιδανικά του κοσμικού κράτους του Ατατούρκ. Προσθέτει δε ότι συμφέρει μεν τη Δύση να κρατήσει την Τουρκία -εταίρο στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχο σε μια ασταθή στρατηγικά περιοχή, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος έχει στείλει ισχυρό σήμα ότι αυτό θα γίνει με τους δικούς του όρους…