Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020
x

ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (VID)

Μουσικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ισλαχανέ, το Δημοτικό Θέατρο Κήπου και στα Κάστρα.

Με πλήθος εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της πόλης γιόρτασε η Θεσσαλονίκη την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, όπως έχει θεσπιστεί η 21η Ιουνίου από το 1982.

Μουσικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ισλαχανέ, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου καθώς και στα Κάστρα.

Στο πλαίσιο αυτό, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και στο Ανάκτορο του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου για να απολαύσουν τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και το Οργανικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Φίλοι της χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Η 21η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μουσικής μετά από πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ, του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.

Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής διεξάγεται κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ