Skip to main content

Τίμησε τους 14 εκτελεσθέντες από τους ναζί στην Ευκαρπία ο δήμος Παύλου Μελά

Στο μνημείο των 14 εκτελεσθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον Γερμανό πρόξενο και άλλες αρχές.

Ο Δήμος Παύλου Μελά απέδωσε τιμή στους 14 πατριώτες που εκτελέστηκαν άνανδρα στην Ευκαρπία, πριν από 78 χρόνια, στις 31 Ιουλίου του 1944, από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και τους Έλληνες συνεργάτες τους, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την αγωνιζόμενη Ελλάδα και αφήνοντας ανοιχτές πληγές για πάντα.

Η ετήσια τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου 2022, ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου της Ευκαρπίας και συνεχίστηκε στο Μνημείο των 14 παλληκαριών, τόπο μνήμης για τους ήρωες που ύψωσαν ανάστημα στον εχθρό υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Τα ονοματεπώνυμα των 14 παλληκαριών της Ευκαρπίας

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ

Παρουσία του Προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Carsten Müller, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και συγγενών των θυμάτων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους Ιερείς Ιωάννη Δημητριάδη και Χρήστο Καρακούδη των Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου και Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης απηύθυνε χαιρετισμό για τους 14 αθώους που εκτελέστηκαν από τις χιτλερικές δυνάμεις κατοχής και αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα αυταπάρνησης για τις νέες γενιές.

«Τιμούμε σήμερα τους 14 πεσόντες ήρωες και μέσα από την ιστορική αναδρομή και τη βαριά κληρονομιά, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ύψιστο καθήκον να παραμείνουμε ενωμένοι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς με τις ατέλειωτες προκλήσεις των γειτόνων μας και να μην επιτρέψουμε τη διχόνοια και τη μικροπολιτική να μας καταστήσουν ευάλωτους σε τυχόν εξωτερικούς κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και υπενθύμισε ότι «σε συνεργασία με την Κεντρική διοίκηση του κράτους, ο δήμος Παύλου Μελά δημιουργεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στο εμβληματικό κτήριο Α2, έναν τόπο ιστορικής μνήμης, ένα σημείο αναφοράς που θα αποτελέσει κέντρο έρευνας και τεκμηρίωσης για την τοπική ιστορία που ναι γεμάτο μνήμες μαρτυρίων και διωγμών, με στόχο την ευαισθητοποίηση κυρίως της νεολαίας για τη σπουδαία αυτή περίοδο πατριωτισμού».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «Η Εθνική Αντίσταση, η Ιστορία, διδάσκουν, συνθέτουν, ΕΝΩΝΟΥΝ και στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για ένα καλύτερο, χωρίς πολέμους, ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο για τα παιδιά μας».

Στην ομιλία του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης, υπενθύμισε ιστορίες ανδρείας και αντίστασης στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στα Καλάβρυτα, στις φυλακές Λιβαδειάς, στο Δίστομο, στον Χορτιάτη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα της Ευκαρπίας:

«Μετά τη μάχη της Κρήτης, οι Γερμανοί έφεραν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, πολλούς Εγγλέζους αιχμαλώτους. Επειδή η Ευκαρπία ήταν το κοντινότερο μέρος στο στρατόπεδο, οι συμπατριώτες μας αντιστασιακοί είχαν μέλημα να βοηθούν τους αιχμαλώτους και να τους δραπετεύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Έτσι γλύτωσαν Εγγλέζους, Ρώσους και Σέρβους. Άλλες φορές μερικοί μεμονωμένοι αιχμάλωτοι που δραπέτευαν τη νύχτα, χτυπούσαν μια Ευκαρπιώτικη πόρτα, να τους δώσει βοήθεια. Όταν η Γερμανία ήταν ακόμη στις δόξες της, οι αγωνιστές της Ευκαρπίας προσέφεραν πάλι με το δικό τους κίνδυνο, στέγη και ψωμί, σε τραυματισμένους αντάρτες και κυνηγημένους πατριώτες.
Έτσι η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944.
Ξημερώματα, ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις κύκλωσαν την Ευκαρπία. Συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και με έναν κατάλογο ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 τους συγκέντρωσαν και μάταια τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. Από εκεί τους οδήγησαν εδώ, στο Μνημείο και τους εκτέλεσαν, προσθέτοντας μια ακόμη θηριωδία στην ατέλειωτη λίστα των ομαδικών και ατομικών εκτελέσεων της περιόδου 1941-1944».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο πρώην Βουλευτής και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που επικεντρώθηκαν στο εθνικό ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών και την οφειλόμενη απόδοση δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «όσο δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, διατρέχουμε τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών. Ο αγώνας μας για Μνήμη και Δικαιοσύνη είναι αγώνας που αποτελεί γέφυρα Ειρήνης των Λαών. Αγώνας για την ηθική και δημοκρατική θωράκιση της Ευρώπης, που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρος σε μία περίοδο πολέμου και επανεμφάνισης ακροδεξιών, εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων».

Στεφάνια κατέθεσαν στην Τελετή Μνήμης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Γερμανός Πρόξενος Carsten Müller, εκπρόσωπος του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη, ο Βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Α΄ Ν.Ε. Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας Γιώργος Σίββας, η Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας Σοφία Αποστολίδου για τη Δημοτική Παράταξη Ανατροπή και η Πρόεδρος Σοφία Τσολοζίδου για τον Μικρασιατικό Σύλλογο ΟΥΣΑΚ.
Ακολούθως έψαλαν όλοι τον Εθνικό ύμνο και η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του Μνημείου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη των Τμημάτων Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Καθημερινότητας & Άμεσης Επέμβασης, Διαχείρισης & Συντήρησης Οχημάτων, Παιδείας και της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Παύλου Μελά.