Skip to main content

Με τον Μέγα Σταυρό του Τάγματος της Γερμανίας βραβεύτηκε ο Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρασημοφορήθηκε από τον πρέσβη της Γερμανίας για τη συμβολή του στη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Για τη συμβολή του στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τιμήθηκε απόψε ο Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος παρασημοφορήθηκε με τον Μέγα Σταυρό της Αξίας του Τάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ο δήμαρχος παρασημοφορήθηκε από τον πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλότνερ ο οποίος έπλεξε πρώτα το εγκώμιο του κ. Μπουτάρη κάνοντας λόγο για μια πολυσχιδή και πολύπλευρη προσωπικότητα. Ο πρέσβης αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές του δημάρχου μιλώντας για τον Μπουτάρη επιχειρηματία, πολιτικό, Ευρωπαίο αλλά και ιστορικά συνειδητοποιημένο. Εξήρε τις πρωτοβουλίες που πήρε ο δήμαρχος σε κάθε μία από αυτές τις πτυχές. Ειδικά για τον ρόλο του ως πολιτικό τόνισε πως επί δημαρχίας του η Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε ως μια νέα και κοσμοπολιτική πόλη. «Δεν νιώσατε το πολυσύνθετο παρελθόν της πόλης ως φορτίο αλλα ευκαιρία που προκύπτει από τη μακραίωνη ιστορία της Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Πλότνερ αναφέρθηκε εκτενώς και στον «Ευρωπαίο Μπουτάρη» υπογραμμίζοντας ότι βλέπει τη σχέση με τις γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία, χωρίς δυσαρέσκεια αλλά με στόχο εστιάζοντας στην κατανόηση και τη συνεργασία. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη στάση που κράτησε ο Γιάννης Μπουτάρης στη «διαμάχη για το όνομα» επισήμανε ότι δήμαρχος δεν παρέλειπε να βλέπει την ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας σε ενώσεις όπως τη Βορειοατλαντική. «Ρίσκαρες και ρισκάρεις», τόνισε υπενθυμίζοντας την άσκηση σωματικής βίας εναντίον του. Ακόμα, υπογράμμισε τη συμβολή του δημάρχου στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ένα πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχει και το γερμανικό κράτος. 



Φανερά φορτισμένος ο Γιάννης Μπουτάρης παρέλαβε το παράσημο το οποίο αφιέρωσε σε όλους τους συνεργατες του που εργάστηκαν συστηματικά για την προσέγγιση των δύο χωρών.
«Τα κοινά που μοιράζονται Γερμανοί και Έλληνες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Ελπίζω ότι έβαλα ένα λιθαράκι στην εξομάλυνση των σχέσεών μας. Μιας εξομάλυνσης που υπόσχεται καλύτερο μέλλον υπογραμμίζοντας την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και των δύο λαών», τόνισε ο ίδιος.

Η βραδιά άνοιξε και έκλεισε με υπέροχες μελωδίες άψογα εκτελεσμένες από τη Δανάη Παπαματθαίου Μάτσκε και τον Ούβε Μάτσκε.