Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
x

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ

Το ισπανικό Φεστιβάλ χαρακτηρίζει τον 85χρονο Έλληνα σκηνοθέτη ως «έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου»

Με το τιμητικό βραβείο Donostia στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν θα βραβευθεί για το σύνολο της καριέρας του ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Το ισπανικό Φεστιβάλ χαρακτηρίζει τον 85χρονο Έλληνα σκηνοθέτη ως «έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας» των τελευταίων 50 ετών.

«Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 20 ταινιών του χρησίμευσε για να τεθεί ο δάχτυλος εις τον τύπον των ήλων, όπως οι δικτατορίες, οι πολιτικοί διωγμοί, ο ρατσισμός και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους», γράφουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ σε ανακοίνωση.

Βραβευμένος με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και καλύτερου μοντάζ για το «Ζ» το 1969, με τον Χρυσό Φοίνικα το 1982 για τον «Αγνοούμενο» (Missing) που πήρε, επίσης, το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, ο Γαβράς θα λάβει στις 21 Σεπτεμβρίου το τιμητικό βραβείο.

Το Φεστιβάλ θα προβάλει σε αβάν-πρεμιέρ την τελευταία ταινία του Έλληνα δημιουργού, «Adults in the Room» (Ενήλικοι στο Δωμάτιο), μια διασκευή του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που αναφέρεται στην αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015 μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ