Skip to main content

Συμφωνία με Περιφέρεια Πελοποννήσου για παράρτημα της ΔΕΘ στη Μεγαλόπολη

Η ΔΕΘ τιμά την Πελοπόννησο δίνοντάς της, τον τίτλο, της τιμώμενη περιφέρειας γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού.

Η πλούσια ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Φέτος που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη ευκαιρία για τη ΔΕΘ, να αναδείξει και να τιμήσει την Πελοπόννησο για τη συνεισφορά της στον αγώνα, με τον τίτλο της «Τιμώμενης Περιφέρειας». Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αυτή η τιμή αποδίδεται σε ελληνική περιφέρεια και έχει τη δική της συμβολική αξία.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, παρέθεσε γεύμα την Τρίτη το βράδυ σε φορείς, στελέχη της ΔΕΘ Helexpo και δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι ξεκινά μια συνεργασία με την ΔΕΘ για τη δημιουργία ενός παραρτήματος του εκθεσιακού φορέα στη Μεγαλόπολη, ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε φάση μελετών. Επισήμανε ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τη Νότια Ελλάδα και τη Μεγαλόπολη, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την απολιγνιτοποίηση.

Τόνισε δε ότι στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, ζουν πάνω από 300 χιλ. άνθρωποι και θα είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια νέα επένδυση με την κατασκευή ενός παραρτήματος της ΔΕΘ.

«Θεωρούμε ότι η παρουσία της ΔΕΘ σε όλη την Ελλάδα, μόνο ευεργετική μπορεί να είναι, καθώς πρόκειται για ένα θεσμό που έχει προσφέρει σπουδαία πράγματα στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Οι πατεράδες μας όνειρο είχαν να έρθουν στην Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε.

Για την κατασκευή του παραρτήματος στη Μεγαλόπολη ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, τόνισε χαρακτηριστικά στην προσφώνησή του: «Την αγαπάμε την Πελοπόννησο, είναι η κοιτίδα της Επανάστασης και νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να κάνει το όραμά του ο Περιφερειάρχης να αναβαθμίσει τη Μεγαλόπολη, με ένα εκθεσιακό-συνεδριακό και επιχειρηματικό κέντρο. Χαίρομαι που αποκτήσαμε ένα φίλο στην Πελοπόννησο».

Το διπλό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα είναι στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου και το ένα θα περιλαμβάνει κειμήλια από την περίοδο της επανάστασης όπως στολές, σπαθιά, όπλα, ευαγγέλια και άλλα, ενώ με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας θα προβάλλονται οι σημαντικές μορφές των επαναστατών που έπαιξαν ρόλο στον ξεσηκωμό του γένους στην Πελοπόννησο. Στο δεύτερο περίπτερο θα προβάλλονται σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια η εξαγωγική δραστηριότητα της Πελοποννήσου.

Αναφορικά με την τουριστική προσέλευση από τη Βόρεια Ελλάδα σημείωσε ότι οι κατασκευή των αυτοκινητόδρομων συνετέλεσε στο να έρθουν οι δύο περιφέρειες πιο κοντά και το ταξίδι των επισκεπτών να γίνεται πιο άνετα και με ασφάλεια, ενώ όπως είπε γεμάτες ήταν και οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Καλαμάτα.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν ο αρμόδιος υπουργός  για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Στραύρος Καλαφάτης, αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και στελέχη της ΔΕΘ Helexpo.

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα δώρισε στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης την σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, αλλά και δύο τόμους με την ιστορία της επανάστασης στην Πελοπόννησο. Με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δώρισε μια θήκη με κρασιά από το «Κτήμα Γεροβασιλείου».