Skip to main content

Την αγιοποίηση τεσσάρων Αγιορειτών ανήγγειλε ο Βαρθολομαίος (φωτο)

Οι αγιορείτες Δανιήλ Κατουνακιώτης, Ιερωνύμος Σιμωνοπετρίτης, Ιωσήφ του Ησυχαστή και Εφραίμ Κατουνακιώτης θα αναγραφούν στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας

Την αναγραφή στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας των αγιορειτών οσίων Δανιήλ Κατουνακιώτη, Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτη, Ιωσήφ του Ησυχαστή και Εφραίμ Κατουνακιώτη, ανήγγειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Όπως αναφέρει το orthodoxianewsagency, η αναγγελία αυτή, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μετά την Επίσημη Υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κατά την τάξιν, υπό της Διπλής Συνάξεως στις Καρυές του Αγίου Όρους, έκανε τους αγιορείτες να δακρύσουν και να δεχθούν την αναγγελία αυτή ως μια μεγάλη ευλογία από τον Παναγιώτατο.

Κατά τον ερχομό του Παναγιωτάτου, προστίθεται στο δημοσίευμα, «όλοι κατευθύνθηκαν εις τον πάνσεπτον ναόν του Πρωτάτου, όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης στην επίσημη Δοξολογία, πλαισιούμενος από τον Πρωτεπιστάτη Γερ. Συμεών Διονυσιάτη, την Ιερά Επιστασία, τους Καθηγουμένους των Ιερών αγιορείτικων Μονών, τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, εκπροσώπους στρατιωτικών αρχών, αγιορείτες μοναχούς και προσκυνητές».

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Διονυσίου Αρχιμ. Πέτρος. Ο Παναγιώτατος αντιφώνησε, τονίζοντας την υπερχιλιετή σχέση της Μητρός Εκκλησίας με την Αθωνική πολιτεία. «Η αγιότητα είναι η πεμπτουσία αυτού του τόπου και οι Άγιοι μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει η Εκκλησία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης.



Ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης



Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης



Γέρων Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης


Γέρων Δανιήλ Κατουνακιώτης

Ανακήρυξη Βαρθολομαίου σε Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπεδίου    

Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε Πνευματικό Κτήτορα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ειδική εκδήλωση, κατά την επίσκεψη του στη μονή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον ηγούμενο Εφραίμ και την αδελφότητα της μονής και παρέλαβε την περγαμηνή της ανακήρυξής του σε πνευματικό κτήτορα της μονής, ενώ οι μοναχοί αναφώνησαν: «Άξιος».

«Δεν αμφισβητεί κανείς το εκκλησιαστικό φρόνημα, την αφοσίωσή τους, στη Μητέρα Εκκλησία. Το Βατοπέδι ήταν πάντοτε ένα αρχοντικό μοναστήρι και πάντοτε συνδεδεμένο, αρρήκτως, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

«Να υπενθυμίσω ότι ήταν το μόνο μοναστήρι, το οποίο εδέχθη την μεταρρύθμιση του ημερολογίου και ακολουθούσε μέχρι προ τινών ετών το νέο ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος και πολλές άλλες εκκλησίες. Αργότερα, η αδελφότης αποφάσισε να ακολουθήσει την πλειοψηφία, την συντριπτική, των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και έτσι όλο το 'Αγιο Όρος ακολουθεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θυμήθηκε και την επίσκεψη του στη μονή προ 30 ετών, πριν αναλάβει τα σημερινά του καθήκοντα, όταν υπήρχαν ελάχιστοι μοναχοί και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση τα κτήρια και το σκευοφυλάκιο. «Υπέμνησε ότι τότε είχε τεθεί και το ζήτημα της επάνδρωσης της μονής και τελικώς αποφασίστηκε η εγκατάσταση της σημερινής αδελφότητας, τότε υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου πατέρα Ιωσήφ», αναφέρεται.

«Η αδελφότητα σήμερα έχει επικεφαλής τον αγαπητό πατέρα Εφραίμ, το δραστήριο, το φιλόστοργο προς τα πολλά πνευματικά του τέκνα και αφοσιωμένο εις τη Μητέρα Εκκλησία, η οποία και θαυμάζει, παρακολουθεί, καμαρώνει το έργο, το οποίον επιτελείται εδώ και το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο της μονής συν τοις άλλοις. Να συνεχίζετε περί της αυτής της αξιεπαίνου οδού και κατευθύνσεως και να έχετε όλας τας ευλογίας του Θεού, σεις προσωπικώς και η αδελφότης σας και η μονή σας και να συμβάλλετε εις το ευρύτερο ιερό έργο της Αθωνικής Πολιτείας. Έχετε όλη τη στοργή, την εκτίμηση και τας θερμοτέρας των ευχών μας. Άξιοι».

Ο ηγούμενος Εφραίμ εξέφρασε τη χαρά του για την πατριαρχική επίσκεψη στη μονή και μετά την ανάγνωση της απόφασης, επέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο την περγαμηνή ανακήρυξης του σε πνευματικό κτήτορα της μονής, λέγοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος αποτελεί στην σύγχρονο ιστορία για την μεγίστη ταύτη μονή, φωτεινό ορόσημο πνευματικής ανορθώσεως και ακαταμάχητο πρότυπο πνευματικού ποιμένος».