Skip to main content

Την ακρίβεια του ημερολογίου Χριστοφοράκου υπερασπίστηκε η γραμματέας του

Άρχισε στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens η κατάθεση της οικονομολόγου και στενής συνεργάτιδας και γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.
Άρχισε στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Siemens και συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή, η κατάθεση της οικονομολόγου και στενής συνεργάτιδας και γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου, που μίλησε για συναντήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens με υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ στα υπουργεία τους.

Η μάρτυρας, που κατήγγειλε απειλές για τη ζωή της από τον Ιανουάριο του 2008, επιβεβαίωσε πλήρως όσα είχε καταθέσει στην προανάκριση, στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, στον ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό και στην εφέτη κ. Μαρία Νικολακέα.

Παραδέχθηκε ότι ειδικά παραμονές εκλογών, στις προεκλογικές περιόδους πύκνωναν οι επαφές με τους υπευθύνους οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, είτε με πρωτοβουλία τους είτε με πρωτοβουλία του Χριστοφοράκου.

Σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ποιοι έκαναν τις συγκεκριμένες επαφές, περιορίστηκε να απαντήσει: «Επειδή μπορεί να με απατά η μνήμη μου, δείτε τα ονόματα στο ημερολόγιο. Είναι απολύτως ακριβές και πλήρες».

Κατά την μάρτυρα όσα αναφέρονται ως τηλεφωνικές επαφές ή ραντεβού ισχύουν απολύτως, ακριβώς γιατί ο Χριστοφοράκος ήταν πολύ επιμελής στην τήρηση αυτών των στοιχείων.

Δήλωσε μάλιστα ότι από ό,τι θυμάται, ελάχιστα από τα ραντεβού εκείνα ακυρώθηκαν. Στην επισήμανση βουλευτού ότι πολλοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι ήταν μεν το όνομά τους στο ημερολόγιο, αλλά δεν γνωρίζουν το Χριστοφοράκο κι αυτό έρχεται σε αντίφαση με αυτό που ισχυρίζεται η ίδια, είπε απλά: «Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Το ημερολόγιό μου λέει πάντα την αλήθεια».

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε επίσης ότι ως στενότερη συνεργάτιδα του Χριστοφοράκου ανελάμβανε «τους λεπτούς χειρισμούς» για τα δώρα των πολιτικών, κυρίως σε επίπεδο αποστολής οικοσκευών, είτε για δωρεάν αποστολή είτε για έκπτωση ως 30%, ενώ ανέφερε ως αποδέκτες μέλη των οικογενειών Μητσοτάκη και Τσοχατζόπουλου.

Εξάλλου, σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε στην Εξεταστική η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποστείλει εξώδικο στην εταιρεία SAIC, προμηθεύτρια του συστήματος ασφαλείας C4I απειλώντας με καταγγελία της σύμβασης, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί με γενική δοκιμή του συστήματος.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταρτισθεί ο τελικός κατάλογος των πολιτικών προσώπων, αλλά και λοιπών μαρτύρων. Μεταξύ άλλων θα κληθούν να καταθέσουν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Γιώργος Σανιδάς, ένα μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens και ο δικαιούχος του λογαριασμού «Ρόκος».