Skip to main content

Την ανάληψη διοικητικού ρόλου στο Κόσοβο εξετάζει η Ελλάδα

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την αποστολή στο Κόσοβο, στο Αφγανιστάν, τη Δύναμη Ταχείας Επέμβαση
Την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προοπτικές τους, συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Βετζντί Γκιονούλ (Mehmet Vecdi Gonul), ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και συναντήθηκε με ομολόγους του, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο του Έλληνα υπουργού, μεταξύ των θεμάτων, που απασχόλησαν τη Σύνοδο είναι η συνέχεια της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Κόσοβο, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό αριθμό δυνάμεων. Η Ελλάδα εξετάζει την ανάληψη διοικητικού ρόλου, στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της επιχείρησης, πιθανόν σε συνεργασία με άλλη συμμαχική χώρα. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ακόμα θέματα, που αφορούν στη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης (NRF), της οποίας το συντονισμό αναλαμβάνει η Ελλάδα για το 2012.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το Αφγανιστάν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΝΑΤΟ σε θέματα προϋπολογισμού και προτεραιότητας χρηματοδοτήσεων την επόμενη περίοδο, καθώς επίσης και τα πεδία στα οποία θα κινηθεί κατά βάση ο αμυντικός μετασχηματισμός της Συμμαχίας, λαμβανομένων υπόψη των στρατιωτικών προτεραιοτήτων.

Ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη περιηγήθηκε από τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο, Βασίλη Μπορνόβα, σε έκθεση για την αρχιτεκτονική των ορθόδοξων ναών της οθωμανικής περιόδου, πριν την εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του Τανζιμάτ, στις αίθουσες του Γενικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος -που ήδη αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη- είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να παρουσιάσει τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως αυτό συμπληρώθηκε με τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.