Skip to main content

Ποια διαμερίσματα γίνονται ανάρπαστα στη Β. Ελλάδα - Άνοδος των τιμών

Εξαντλείται το απόθεμα των ακινήτων - Ανάρπαστα τα διαμερίσματα έως 100.000 ευρώ – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Δυσεύρετα, με τσιμημένες τιμές σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης, και προδιαγραφές που συχνά δεν πληρούν τις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών, αρχίζουν να είναι τα διαμερίσματα προς πώληση στους περισσότερους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Η ανάσχεση του οικοδομικού οργασμού, που σηματοδοτήθηκε με την έκρηξη της οικονομικής δυσπραγίας, είχε ως αποτέλεσμα τα νεόδηματα διαμερίσματα να μετριούνται στα δάχτυλα. Την ίδια ώρα, καταγράφεται μεγάλη γκάμα στις τιμές πώλησης μεταξύ νέων και μεταχειρισμένων διαμερίσματων, ωστόσο τα ακίνητα που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μία τετραμελούς οικογένειας (διαμερίσματα γύρω στα 100 τμ), μοιάζουν να εξαντλούνται γεγονός που δημιουργεί χαμόγελα σε ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσίτες.

Αυτά που γίνονται ανάρπαστα είναι τα διαμερίσματα με τιμή πώλησης που δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ και δεν χρειάζονται σημαντική ανακαίνιση σε περίπτωση που πρόκειται για μεταχειρισμένες κατοικίες.

«Μετά από χρόνια καθίζησης της κτηματαγοράς, από τα μέσα του 2018 κάτι έχει αρχίσει και κινείται. Ιδίως από τις αρχές του τρέχοντος έτους καταγράφεται σημαντική ζήτηση, γεγονός που αποδίδεται και στην αλλαγή ψυχολογίας» αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων σημειώνοντας πως «το απόθεμα των ακινήτων εξαντλείται με συνέπεια μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές των μεταχειρισμένων να αυξηθούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 13%, ενώ των νέων διαμερισμάτων περίπου κατά 8%».

Για τους συγκρατημένα αισιόδοξους, πάντως, μεσίτες της Βόρειας Ελλάδας ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας «φούσκας», εάν δεν ανακάμψει ουσιαστικά η πραγματική οικονομία.

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Τα 1.700 ευρώ μπορεί να αγγίξει η τιμή του τμ για διαμερίσματα καινούργια που βλέπουν στην παραλία της Καβάλας. Η όμορφη αμφιθεατρική μάλιστα πόλη διαθέτει και τις πιο υψηλές τιμές πώλησης στη Βόρεια Ελλάδα (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη). Εντελώς διαφορετικά είναι τα πράγματα αν πρόκειται για παλιά διαμερίσματα, καθώς οι τιμές τους διαμορφώνονται από 500 έως 1.100 ευρώ ανάλογα με την περιοχή, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και φυσικά τις ανέσεις που παρέχουν (πάρκινγκ, είδος θέρμανσης κλπ).

Τα 1.550 ευρώ φτάνει η τιμή πώλησης του τμ για νεότερα της πενταετίας διαμερίσματα, στην έτερη παραθαλάσια πόλη της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη. Για τα μεταχειρισμένα η τιμή διαμορφώνεται από 550 έως 850 ευρώ ανά τμ.

Με είδος προς εξαφάνιση μοιάζουν πλέον τα διαμερίσματα με τρία υπνοδωμάτια στο Κιλκίς. Όπως λένε μεσίτες της περιοχής τα διαμερίσματα που ενδεχομένως κάποιος θα βρει θα είναι μικρότερα των 90 τμ, ενώ η μέση τιμή του τμ για καινούργια ακίνητα είναι στα 1.000 ευρώ και για μεταχειρισμένα στα 750 ευρώ.     

Από 350 έως 800 ευρώ κυμαίνεται η τιμή πώλησης του τμ για μεταχειρισμένο διαμέρισμα στην Ξάνθη, ενώ αν πρόκειται για καινούργιο από 950 έως 1.250 ευρώ. Η Ξάνθη ως φοιτητούπολη, γνωρίζει σημαντική ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων, ωστόσο, εσχάτως, όπως λένε μεσίτες της πόλης έχει αρχίζει εκ νέου η ζήτηση για την αγορά μικρών διαμερισμάτων, τάση που στο παρελθόν είχε επικρατήσει κατά κόρον. Οικογένειες αγοράζουν μικρά διαμερίσματα για τα παιδιά τους, που είναι φοιτητές στην Ξάνθη, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν μελλοντικά νοικιάζοντας τα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Κομοτηνή. Πέρα από τη ζήτηση που καταγράφεται για μεγάλα διαμερίσματα, δεν είναι και λίγοι οι γονείς φοιτητών που σπεύδουν να κάνουν μία επένδυση για το μέλλον, όταν μάλιστα πρόκειται και για ακίνητο ευκαιρία.  Οι τιμές κυμαίνονται από 450 έως 800 ευρώ το τμ αν πρόκειται για παλιά κατοικία και από 1.000 ως 1.400 για καινούργια διαμερίσματα.

Τα 1.200 ευρώ το τμ αγγίζει η ανώτερη τιμή πώλησης στην Καστοριά αν πρόκεται για καινούργια διαμερίσματα, ενώ η τιμή πέφτει σημαντικά αν πρόκειται  για παλιά κατοικία καθώς διαμορφώνεται από 350 έως 700 ευρώ. Στις Σέρρες η τιμή του τμ. διαμορφώνεται από 450 έως 850 ευρώ αν πρόκειται για μεταχειρισμένα ακίνητα.