Skip to main content

Την απόσυρση από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για Μετανάστευση εξετάζει η Τσεχία

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ εκτός των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι θα ήθελε να αποσύρει τη χώρα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του ΟΗΕ και ότι σκοπεύει να συζητήσει αυτό το θέμα με τον κυβερνητικό εταίρο του, σύμφωνα με τον ιστότοπο idness.cz.

Την Τετάρτη, η Αυστρία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας που δεν στηρίζουν το Σύμφωνο αυτό, με το σκεπτικό ότι συγχέει τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση. Ένας υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας έχει επίσης προτείνει να αποσυρθεί η χώρα του από το Σύμφωνο.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ εκτός των ΗΠΑ. Είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο.

Ο Μπάμπις είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν του αρέσει το Σύμφωνο και ότι κανείς άλλος πέραν της ίδιας της Τσεχίας δεν μπορεί να αποφασίζει για τη μετανάστευση στη χώρα. Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνησή του θα το υπογράψει, απάντησε ότι "δεν του αρέσει".

«Υπάρχουν θέματα που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους. Θα προτείνω στους εταίρους μου στην κυβέρνηση να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία», πρόσθεσε.