Skip to main content

Την ΑΤΕ Φαρκαδόνας κατέλαβαν κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων

Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Φαρκαδόνας προχώρησαν το μεσημέρι δεκάδες κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ Φαρκαδόνας προχώρησαν το μεσημέρι δεκάδες κτηνοτρόφοι του νομού Τρικάλων διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η κατάληψη διήρκεσε μία περίπου ώρα και κατά τη διάρκειά της οι κτηνοτρόφοι ενημέρωσαν όλους τους συναλλασόμενους με την τράπεζα και τους πολίτες της περιοχής για την τραγική, όπως τόνισαν, κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκμεταλλεύσεις τους.

Οι εκπρόσωποί τους έκαναν λόγο για  αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο σε συνδυασμό με τις ιδιαιέταρα χαμηλές τιμές διάθεσης του γάλακτος και του κρέατος έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε απόγνωση. Οι ίδιοι κάλεσαν την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά τους και να δώσει άμεσες λύσεις, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεκάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν και να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν απευθύνει ήδη πρόσκληση στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κατερινά Μπατζελή, να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και να συζητήσει με τους παραγωγούς για τα προβλήματά τους. Στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής συγκαταλέγονται τα εξής:
-Να δίνεται η δυνατότητα άδειας λειτουργίας σε πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν ή θα κατασκευαστούν.
-Να προκηρυχθεί το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης.
-Ξεκαθάρισμα Μητρώου Αγροτών και κατοχύρωση επαγγέλματος.
-Εντατικοποίηση ελέγχων για την Ελληνοποίηση Κτηνοτροφικών Προϊόντων και συμμετοχή στα όργανα ελέγχου και των Κτηνοτρόφων.
-Δημιουργία Σχολών εκπαίδευσης Κτηνοτρόφων εξάμηνης διάρκειας επιδοτούμενη.
-Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου προς τους κτηνοτρόφους σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης.
-Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο Νόμος 2342/995(ΦΕΚ 208/Α/6. 10.1995) περί ενεργητικής προστασίας στην κτηνοτροφική παραγωγή για να ενισχυθούν τα απαραίτητα για τα ζώα εμβόλια ,όπως ενισχύονται οι ανεμοκείκτες και τα αντιχαλαζικά δίκτυα στη φυτική παραγωγή.