Skip to main content

Την αθώωση των 31 συλληφθέντων του ΑΠΘ ζητά η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης

H Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης ζητά την αθώωση των φοιτητών που δικάζονται μετά τη σύλληψή τους στα γεγονότα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στηρίζει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που θα διεξαχθούν την Πέμπτη, ημέρα που δικάζονται οι συλληφθέντες του ΑΠΘ, και ζητά την αθώωσή τους η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστέρας, «ο αυταρχισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., η προσπάθειά της να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της υγειονομικής πανδημίας, επειδή γνωρίζει τη διαχρονική βαρύτητά του στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, τη διαρκή αλληλεπίδρασή του με το εργατικό κίνημα, που έχει αποτυπωθεί σε όλη την ιστορική διαδρομή του,  δεν θα περάσει».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

Η σκληρή εφαρμογή του νόμου 4777/2021 για τα πανεπιστήμια, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε από το ΑΠΘ, με ευθύνη του Πρύτανη κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος μάλιστα  δήλωσε σήμερα, με απόλυτη κυνικότητα, ότι: «Το αν το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του, δεν θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές..».  

Η προκλητική αδιαφορία ενός εκπαιδευτικού (που δε βρήκε μια λέξη για να καταδικάσει τις βιαιότητες των ομάδων καταστολής) για τους φοιτητές του, των οποίων τα δικαιώματα και η σωματική ακεραιότητα καταπατήθηκαν ωμά μέσα στο χώρο ευθύνης του, κατόπιν ενεργειών του!

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα στο ΑΠΘ, με πρωταγωνιστές ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, δείχνουν με σαφήνεια τα όρια της «δημοκρατίας» που ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως θα ισχύσει στα Πανεπιστήμια, με το νόμο έκτρωμα που ψήφισε η Ν.Δ.

Η εισβολή των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στην Πρυτανεία, ο αποκλεισμός των φοιτητών που ήταν εκεί κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη, το ξύλο, η ρίψη χημικών, το σύρσιμο στο δρόμο του νεαρού που είχαν ήδη ξεγυμνώσει από τη μέση και πάνω, οι αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις 31 φοιτητών, η κράτησή τους στο υπόγειο της Γ.Α.Δ.Θ. χωρίς τήρηση υγειονομικών όρων, και κυρίως απαγορεύοντάς τους επί έξι ώρες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με δικηγόρο, αλλά και να πάνε στο νοσοκομείο όσοι είχαν κτυπηθεί άσχημα, συγκροτούν μια επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής, και προσπάθεια επιβολής της απόλυτης σιωπής στο φοιτητικό-νεολαιίστικο κίνημα στο ΑΠΘ και συνολικά στα Πανεπιστήμια. Πράγμα που οι φοιτητές, αλλά και εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσει.

Οι χθεσινές ογκώδεις φοιτητικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη,  Αθήνα, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και άλλες πόλεις, έδωσαν ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  ότι δεν τρομοκρατούνται, δεν καταστέλλονται και δεν θα αφήσουν να γίνουν τα πανεπιστήμιά τους φυλακή.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., η προσπάθειά της να καταστείλει το φοιτητικό κίνημα εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία της υγειονομικής πανδημίας, επειδή γνωρίζει τη διαχρονική βαρύτητά του στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, τη διαρκή αλληλεπίδρασή του με το εργατικό κίνημα, που έχει αποτυπωθεί σε όλη την ιστορική διαδρομή του,  δεν θα περάσει.

Οι αγώνες των φοιτητών για δημόσια δωρεάν παιδεία, για δημοκρατία στα Πανεπιστήμια, για τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς ταξικούς και άλλους φραγμούς, για κατάργηση του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, πρέπει να γίνουν  και θα γίνουν και αγώνες όλου του λαού.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης στηρίζει τα αιτήματα και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που γίνονται και θα γίνουν και την Πέμπτη, ημέρα που δικάζονται οι συλληφθέντες από τη βίαιη εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο ΑΠΘ και απαιτεί την αθώωση όλων.