Skip to main content

Την αύξηση των αφορολογήτων ορίων με περισσότερα κλιμάκια ζητεί το ΒΕΘ

Αύξηση των αφορολόγητων ορίων με περισσότερα κλιμάκια και επαναφορά του συντελεστή 15% ζητεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή του προς τον κ.Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη.
Την αύξηση των αφορολόγητων ορίων με περισσότερα κλιμάκια και επαναφορά του συντελεστή 15%, τη διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα ως προς το ύψος και ως προς το εύρος με σταδιακή κλιμάκωση και πέραν του αφορολόγητου, την αύξηση των ποσοστών των ζημιών από ακάλυπτες επιταγές, την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του ΦΜΑΠ  ζητεί μεταξύ άλλων το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Το ΒΕΘ απέστειλε την επιστολή προς τους δύο υπουργούς στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Το Επιμελητήριο στην επιστολή του κάνει ιδιαίτερη μνεία σε πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την επιβολή ενιαίου ΦΠΑ στο 15%. «Οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους, γιατί θα επιδεινώσει την κρίση και θα επιβαρύνει σημαντικά την κατανάλωση τροφίμων και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης και κατά συνέπεια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στα εν λόγω είδη. Ζητούμε να μην αλλάξουν οι υπάρχοντες συντελεστές ΦΠΑ και τα είδη που ανήκουν στον κάθε συντελεστή. Επίσης, να ενταχθούν πλέον όλες οι υπηρεσίες στο ΦΠΑ (στον αντίστοιχο συντελεστή που ανήκει η κάθε κατηγορία)», επισημαίνει το ΒΕΘ.

Παράλληλα, το ΒΕΘ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας «την ουσιαστική μείωση της τεράστιας διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που καθημερινά καταγράφεται στη δημόσια διοίκηση, μέσα από υπέρογκες προμήθειες (πολλές φορές άχρηστες), επιτροπές και συμβούλια υψηλά αμειβόμενα, περιττές προσλήψεις αντί για μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού από άλλους φορείς».

Απαραίτητος ο σχεδιασμός δεκαετίας

Στην επιστολή του το ΒΕΘ επισημαίνει ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και το όποιο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπονται από σταθερότητα και από λογική δεκαετίας, για να μπορούν να αποδώσουν και να μην αλλάζουν κάθε χρόνο ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού. Επίσης, τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής (π.χ. πετρελαιοειδή και  επαγγελματίες που δεν κόβουν απόδειξη) και την ένταξη της παραοικονομίας στην επίσημη και φορολογητέα οικονομική δραστηριότητα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται ένταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και δημιουργία κινήτρων (φορολογικά και άλλα), έτσι ώστε να ασκείται πίεση από την ίδια την κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση και τελικά να «συμφέρει» η φορολογική και ασφαλιστική «συμμόρφωση» αυτών που φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με το ΒΕΘ προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται:

- ΄Eνα αυξημένο σύστημα τεκμηρίων που να μην αφήνει παράθυρα σε κανένα στάδιο, να είναι απλό, δίκαιο και όχι εξοντωτικό, να χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία μέσα από εκτεταμένες διασταυρώσεις και να μην προσθέτει γραφειοκρατικά εμπόδια στα ήδη υπάρχοντα, έτσι ώστε να «πιάνει» την πραγματική  δαπάνη που δεν φορολογείται και να μην φορολογεί εικονικά και ανύπαρκτα εισοδήματα (όπως μέχρι τώρα συνέβαινε με τους πίνακες των τεκμηρίων για τα ΙΧ).

-Η διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα και ως προς το ύψος και ως προς το εύρος τους και μάλιστα με σταδιακή κλιμάκωση και πέραν του αφορολογήτου, έτσι ώστε να λειτουργεί σαν αυξημένο κίνητρο, αλλά και επιβράβευση αυτών που συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσά αποδείξεων.

Σχετικά με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτων και επιδομάτων και την ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα, το ΒΕΘ προτείνει αυξημένα αφορολόγητα όρια με περισσότερα κλιμάκια και επαναφορά του συντελεστή 15%.

Παράλληλα, ζητεί την αύξηση των ποσοστών των ζημιών από ακάλυπτες επιταγές και άλλων ανεπίδεκτων εισπρακτικών απαιτήσεων που θα αναγνωρίζονται από τον φορολογικό έλεγχο μέχρι το 2% του κύκλου εργασιών, έτσι ώστε τουλάχιστον για αυτές τις ζημιές να μην καταβάλλονται  φόροι.

Κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του ΦΜΑΠ

Επιπλέον το ΒΕΘ ζητεί:

-Κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του ΦΜΑΠ σε νέα βάση με αυξημένο αφορολόγητο και σταδιακή αύξηση του συντελεστή ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων (π.χ. οικοδομικές για τα απούλητα διαμερίσματα, υπαίθρια πάρκινγκ, επιχειρήσεις με ανάγκες για μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους κ.α.).

-Απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των νέων επιχειρηματιών για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση της επιχείρησής τους και την τήρηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα επόμενα τρία χρόνια.

-Άμεση κατάργηση του ΚΒΣ και της τυπολατρίας, που  ελάχιστα απέδωσε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, και την ένταξη των όποιων ελάχιστων προϋποθέσεων για την επάρκεια των βιβλίων στην φορολογία εισοδήματος. Οι διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος και των λοιπών φορολογικών αντικειμένων πρέπει να κωδικοποιηθούν, έτσι ώστε να καταργηθούν τα περιθώρια των διαφορετικών ερμηνειών και των αμέτρητων ερμηνευτικών εγκυκλίων. Θα πρέπει όλοι να λειτουργούν με ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς, που θα συνδέονται on line με το taxisnet για την επιβεβαίωση της γνησιότητας των στοιχείων την αποφυγή των πλαστών και εικονικών τιμολογίων και την άμεση εικόνα σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους και το ΦΠΑ.

-Άμεση παροχή της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής όλων των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων κ.α. και σταδιακά και των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων, εφόσον αυτές υπογράφονται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο αντίστοιχης αδείας. 

Το ΒΕΘ, όπως αναφέρει στην επιστολή του, συμφωνεί με τις σκέψεις για την επαναφορά του point system και την αποδοχή καταρχήν ως ειλικρινών των δηλώσεων των επιχειρήσεων και την ουσιαστική ενασχόληση του ελεγκτικού μηχανισμού σε επιχειρήσεις με βάση κριτήρια π.χ. παραβάσεων, ζημιών, μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ κ.λ.π. και τον δειγματοληπτικό έλεγχο των υπολοίπων επιχειρήσεων. Ο στόχος θα πρέπει να είναι κάθε τριετία να ελέγχονται και να κλείνουν τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων αρχίζοντας από αυτές που τηρούν βιβλία Γ` κατηγορίας.