Skip to main content

Την ένταξή του στο διεθνές δίκτυο διεκδικεί ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης

Στόχος είναι η δυνατότητα ανταλλαγής καλών πρακτικών με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού στη διαχείριση του αμπελώνα και της παραγωγής

Αίτηση για την ένταξη του αστικού αμπελώνα στη διεθνή ένωση, στην οποία συμμετέχουν οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες του εξωτερικού, κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι και σήμερα- αστικός αμπελώνας της χώρας διεκδικεί την ένταξή του στο διεθνές αυτό δίκτυο, προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντές του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση όχι μόνο της καλλιέργειας, αλλά και της ίδιας της παραγωγής.

Η Ένωση Αστικών Αμπελώνων (Urban Vineyards Association) δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία της αγροτικής, ιστορικής και φυσικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύουν οι αστικοί αμπελώνες και την προώθηση δράσεων για την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξή τους. Άλλωστε, οι αστικοί αμπελώνες δεν γεννήθηκαν με τη λογική της παραγωγής, αλλά για να δώσουν ζωή σε χώρους εντός πόλεων με σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες στη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο δίκτυο συμμετέχουν πόλεις χωρών με μεγάλη οινική παράδοση, όπως η Γαλλία και η Ιταλία και εντυπωσιακές καλλιέργειες όπως αυτή της Μονμάρτης. του Παρισιού και της Νέας Υόρκης που έχει αναπτυχθεί στην ταράτσα κτηρίου στο Μπρούκλιν!

«Έχουμε στείλει την αίτηση, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα με τα χαρακτηριστικά του αμπελώνα μας, ενώ είχαμε και διαδικτυακή επικοινωνία με τους ανθρώπους της ένωσης. Όπως μας είπαν, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει εξεταστεί η αίτηση και θα έχουμε τα αποτελέσματα της επιτροπής αξιολόγησης που θα κρίνει αν ο αμπελώνας πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο δίκτυο», ανέφερε στη Voria.gr ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος με εξειδίκευση στην εδαφολογία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Ματζίρης. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ιταλός πρόεδρος της ένωσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έχει θετική εισήγηση κατά την εξέταση της αίτησης. Και εφόσον είναι θετική η έκβαση, θα ακολουθήσουν οι σχετικές διαδικασίες έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο για την ολοκλήρωση της ένταξης.

Ο κ. Ματζίρης χαρακτήρισε σημαντική την ένταξη στο δίκτυο για το μέλλον του αστικού αμπελώνα της Θεσσαλονίκης. «Η ένωση είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων που διαχειρίζονται αστικούς αμπελώνες, που θα μας βοηθήσει στο να τον βελτιώσουμε και να τον επεκτείνουμε, αλλά και να δούμε μια σειρά άλλων ζητημάτων, από το πώς διαχειρίζονται παραγωγή και πώς την προβάλουν μέχρι το πώς διαθέτουν το κρασί», ανέφερε.

Εννιά χρόνια ζωής

Ο αστικός αμπελώνας δημιουργήθηκε πριν από εννέα χρόνια στον χώρο που άλλοτε βρισκόταν το παλιό μηχανουργείο, απέναντι από το Καυτανζόγλειο, με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Διαμορφώθηκε στα δύο από τα συνολικά οχτώ στρέμματα της έκτασης, όπου τον Απρίλιο του 2013 φυτεύτηκαν συνολικά 480 φυτά από τέσσερις ελληνικές ποικιλίες, δύο ερυθρές, αγιωργίτικο και το ξινόμαυρο και δύο λευκές, ρομπόλα και μαλαγουζιά. Το 2014 έγινε ο πρώτος τρύγος από τον οποίο γεννήθηκε η γνωστή πλέον «Γοργόνα», που έχει τέσσερις διαφορετικές ετικέτες με μονοποικιλιακά κρασιά. Ο αμπελώνας καλλιεργείται με βιολογικές εργασίες, χωρίς χημικές καταπολεμήσεις. «Ανάμεσα στα αμπέλια έχουν φυτευτεί τριανταφυλλιές, οι οποίες, πέρα από τον διακοσμητικό τους χαρακτήρα αποτελούν και δείκτες αν τα αμπέλια έχουν προσβληθεί από κάποιον μύκητα ή έντομο. Τέλος Αυγούστου γίνεται ο τρύγος των λευκών ποικιλιών, ενώ για τον τρύγο των ερυθρών ποικιλιών γίνεται γιορτή τον Σεπτέμβρη, ανάλογα και με τις εντολές που θα δώσει το ΑΠΘ. Όλα γίνονται χειρωνακτικά με τη συνεργασία εργαζομένων και της γειτονιάς, που έχει αγκαλιάσει όλη την προσπάθεια. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί στην ίδια έκταση δημιουργήθηκαν ο αστικός λαχανόκηπος και ο αστικός οπωρώνας, καθώς στόχος μας ήταν η ανάπτυξη της αστικής γεωργίας και του αστικού πρασίνου ως λειτουργικού στοιχείου με την εμπλοκή της γειτονιάς», τόνισε ο κ. Ματζίρης.

Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 400 με 500 φιάλες κρασιού, που διαθέτει ο δήμος είτε ως δώρο, είτε σε φιλανθρωπικά δείπνα. Πρόσφατα, μάλιστα, βγήκαν σε δημοπρασία 150 φιάλες με ετικέτες αντίγραφα έργων τέχνης της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση του δημοτικού βρεφοκομείου «Ο Άγιος Στυλιανός», ενώ ανάλογη δράση προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για ιδρύματα της πόλης.